Mies väittää tavanneensa Riina Mäkisen tänä syksynä ja saaneensa tältä muistitikun – poliisi kertoo saaneensa tikun sisällön nyt tutkittua

7:40
Katso video: Tämä Riina Mäkisen katoamisesta tiedetään.

MTV Uutiset on kertonut poikkeuksellista vihjeestä, jonka maastoetsintöjä tekevät vapaaehtoiset saivat syksyllä helsinkiläisen Riina Mäkisen katoamiseen liittyen. Mäkisen opiskeluaikoinaan tuntenut mies kertoi vapaaehtoisille tavanneensa Mäkisen elossa loviisalaisessa ravintolassa 3. syyskuuta 2022. Vapaaehtoiset välittivät tiedon poliisille.

Katoamistutkinnasta vastaava Helsingin poliisi on selvittänyt vihjettä, mutta ainakaan toistaiseksi mitään vahvistusta miehen kertomukselle ei ole saatu. Poliisi on puhuttanut vihjeenantajaa ja selvittänyt, olisiko havainnolle saatavissa vahvistusta alueen valvontakameroista.

Mies toimitti syksyllä vapaaehtoisille myös muistitikun, jonka hän kertoi saaneensa tapaamisen yhteydessäRiina Mäkiseltä. Vapaaehtoiset ovat kertoneet toimittaneensa tikun aluksi sovitusti datayritykselle, jonka toimesta tikku toimitettiin poliisille joulukuussa. Poliisi kertoo saaneensa nyt tikun haltuunsa.

ICT-asiantuntijat tutkineet muistitikun

–Tikku saapui joulun jälkeen ja se on tutkittu. Siellä ei ollut mitään. Kaksi tiedostoa, jotka ovat tyhjiä, kertoo katoamistapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Jussi Wahe.

Toinen tiedostoista on Wahen mukaan päivätty 2014, toinen 2019. Poliisin ICT-asiantuntijoiden mukaan kyseistä muistitikkua ei ole ollut myynnissä vielä vuonna 2014.

– Kyse on täysin tyhjästä tikusta, joka on ollut ihan salaamaton.

Wahen mukaan poliisi tekee vielä tarkistuksia miehen puhutuksesta saatujen tietojen perusteella.

– Oletetun Riinan seurassa on ollut vähän erikoisia henkilöitä, ja niiden tuntomerkkien tiimoilta teemme vielä pari tarkastusta.

Myös Mika Moringin mahdollista osuutta selvitetty

Riina Mäkinen katosi 10. toukokuuta vuonna 2017. Tutkinnanjohtaja Wahen mukaan poliisilla ei tällä hetkellä ole selvityksessä muita Mäkisen tapaukseen liittyviä vihjeitä.

Mäkisen mystinen katoaminen on kuitenkin noussut esiin naisia kyytiinsä ottaneen Mika Moringin tapauksen yhteydessä. Poliisi kertoi joulukuun alussa, että helsinkiläistä Moringia epäillään useista naisiin kohdistuneista vakavista väkivallanteoista, ja häntä epäillään ainakin kahden kadonneeksi ilmoitetun naisen taposta.

Poliisi on pyrkinyt selvittämään, voisiko vuonna 2017 kadonnut Mäkinen olla yksi 51-vuotiaan Moringin uhreista.

– Moringin uhrien profiilit sopivat yhteen Riina Mäkisen profiiliin. Olemme pyrkineet sulkemaan pois tätä mahdollisuutta, kuten muitakin profiiliin sopivia kadonneita.

Katoamista ei tutkita henkirikoksena

Toistaiseksi linja vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä.

– Se mahdollisuus, että olisivat sinä yönä törmänneet, on äärimmäisen pieni, ihan täysin sattumanvarainen. Johtuen siitä, ettei Riinalla ole ollut puhelintakaan mukanaan.

Poliisi ei Moringiin liittyvästä selvityksestä huolimatta epäile, että Riina Mäkinen olisi joutunut henkirikoksen uhriksi, vaan juttua tutkitaan edelleen tavallisena katoamisena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja