Mies toi kauppakeskukseen 20 vuotta sitten "helvetinkoneen", joka surmasi seitsemän ihmistä – Näin Myyrmannin räjähdys tapahtui

MTV Uutiset oli Myyrmannin räjähdyspaikalla 20 vuotta sitten:"Miksi räjäyttää helvetin kone täydessä kauppakeskuksessa?" 2:19
MTV3:n uutislähetys 20 vuoden takaa: "Miksi räjäyttää helvetinkone täydessä kauppakeskuksessa?"

Vantaan Myyrmannin kauppakeskuksen onnettomuudesta tulee täyteen 20 vuotta.

19-vuotias ammattikorkeakouluopiskelija Petri Gerdt oli viettänyt internetissä aikaa erilaisilla pommeista kiinnostuneiden keskustelupalstoilla. 

Kemianopiskelija jutteli nettikavereidensa kanss aktiivisesti ja hän oli saanut internetistä käsiin myös pomminteko-ohjeet, joita hän lähti myöhemmin toteuttamaan.

Gerdtin vanhemmat eivät olleet lainkaan tietoisia Gerdtin harrastuksesta, saatika siitä että hän olisi kotioloissa onnistunut väsäämään pommin, jolla voisi vahingoittaa ihmisiä.

Kun muutamien kilojen painoinen, limonadipulloon rakennettu hauleja ja räjähdysaineita sisältänyt pommi oli valmis,  laittoi Gerdt perjantaina 11. lokakuuta salaa väsätyn luomuksensa reppuun ja lähti bussilla matkaan Tikkurilasta.

Gerdt oli viettänyt päivän Helsingissä, kunnes hän saapui myöhemmin illalla Myyrmäkeen. Gerdt asteli kauppakeskukseen sisään noin kello 19 aikoihin, ja istahti Myyrmannin aukion yleisötuoliin.

Kello 19.35 Myyrmannissa räjähti. Seitsemän ihmistä (mukaan lukien Gerdt) sai surmansa ja yli 160 ihmistä loukkaantui.

"Miksi räjäyttää helvetin kone täydessä kauppakeskuksessa?"

Räjähdystä arveltiin ensin onnettomuudeksi, mutta jo tunneissa viranomaisille heräsi epäily rikoksesta.

Itse pommia on kuvailtu "pirulliseksi", jonka tarkoitus oli tehdä mahdollisimman paljon tuhoa.

Gerdt oli töissä Tikkurilan Hong Kong -liikkeessä ja tavaratalosta Gerdt sai hankittua paljon erilaisia raaka-aineita pommia varten, kuten 6000 kappaletta 4.5 millimetrin hauleja. 

Hauleja löytyi myöhemmin jopa 70 metrin päästä kauppakeskuksesta.

Keskusrikospoliisin silloinen rikosylikomisario Tero Haapala kertoi tällöin MTV Uutisten haastattelussa, että pommi oli äärimmäisen likainen ja se pystyttiin viemään kauppakeskukseen helposti.

– Puhumme muutamien kilojen pommista, kooltaan sellaisesta, että se on voitu viedä täysin huomaamatta kauppakeskukseen, Haapala kommentoi.

MTV Uutisten rikostoimittaja Jarkko Sipilä nosti esille tällöin erikoisen räjäytysajankohdan.

– Kysymys kuuluu kuitenkin yhä, miksi räjäyttää helvetinkone täydessä kauppakeskuksessa keskellä juuri päättynyttä lasten esitystä, Sipilä tuumi.

Myyrmannin räjähdyksen motiivia ei saatu koskaan selville. Se räjähtikö pommi tahallisesti vai vahingossa juuri Myyrmannissa, jäänee mysteeriksi ikuisiksi ajoiksi.

Katso uutislähetys vuodelta 2002 yläpuolelta löytyvältä videolta.

Missä olit, kun? on kymmenosainen ohjelmasarja lähihistorian merkittävimmistä, dramaattisimmista ja kiinnostavimmista uutistapahtumista. Tapahtumia, joita koko Suomi pysähtyi seuraamaan samaan aikaan, joista kaikilla on jonkinlainen muistijälki. Jokaisessa Missä olit, kun? -sarjan jaksossa keskitytään yhteen uutistapahtumaan MTV:n uutislähetysten sekä aikalaiskokemusten kautta. Vanhoihin arkistolähetyksiin perehtymisen lisäksi ohjelmassa haastatellaan tapahtumien kokijoita ja uutislähetysten tekijöitä.



Lue myös:

    Uusimmat