Mies tappoi toisen miehen fileerausveitsellä Savonlinnassa: Oikeus antoi ratkaisunsa

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut 25-vuotiaan miehen alentuneesti syyntakeisena tehdystä taposta vankeuteen.

Tuomion mukaan syytetty tappoi 27-vuotiaan miehen lyömällä tätä kaksi kertaa fileerausveitsellä. Poliisi löysi uhrin kuolleena kerrostalon rappukäytävästä.

Henkirikos tapahtui viime vuoden syyskuussa Savonlinnan keskustassa. Tuomion mukaan syytetty oli viettämässä iltaa uhrin asunnolla ja oli useamman päihdyttävän aineen vaikutuksen alaisena.

Asunnossa alkuun olleen kolmannen miehen mukaan syytetty oli illan aikana hermostunut ja viillellyt itseään sekä käynyt hänen ja uhrin kimppuun. Mies kertoi, että uhri oli ottanut syytetyn halausotteeseen, kaatanut tämän maahan ja rauhoitellut.

Tämän jälkeen uhri oli pyytänyt kolmatta miestä lähtemään asunnosta. Miehen mukaan uhri tiesi, että ärtyneenä mies saattaisi olla äkkipikainen, kun taas uhri hoiti erimielisyydet puhumalla.

Vetosi hätävarjeluun

Syytetty sanoi olleensa ennen puukotusta henkisesti epätasapainoisessa tilassa ja aiempi fyysinen kontakti uhrin kanssa oli lisännyt hänen ahdistustaan ja pelkoaan. Syytetyn mukaan puukotuksessa olikin kyse hätävarjelun liioittelusta. Hän sanoi puolustautuneensa veitsellä, koska ulko-oven edessä seissyt uhri oli lähtenyt tulemaan häntä kohti.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana syytetyn kertomaa siitä, että uhri olisi uhkaillut tätä illan aikana tai uhannut käydä syytetyn kimppuun juuri ennen puukotusta. Oikeuden näkemys oli, että syytetty tulkitsi uhria virheellisesti päihtymystilansa vuoksi.

– Itseaiheutettu päihtymystila ei vakiintuneen tulkintakäytännön mukaan poista teon rangaistavuutta, tuomiossa todetaan.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen tappoon, mutta huomioi rangaistusta mitatessaan, että mies oli mielentilatutkimuksen mukaan tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Näin ollen se tuomitsi miehen 7,5 vuoden vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat