Mies, näin pärjäät vahvan naisen kanssa

Osaavatko suomalaismiehet elää koko ajan enemmän tasa-arvoistuvassa yhteiskunnassa, jossa naisen tehtävä ei enää välttämättä ole seistä hiljaisena hiirulaisena miehensä rinnalla, vaan roolit voivat olla täysin päinvastaiset? Miehille suunnatun parisuhdeoppaan kirjoittaja, psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa vastaa.

– Riippuu vähän siitä, mitä vahvalla naisella tarkoitetaan, Kari Kiianmaa toteaa.

– Jos sillä tarkoitetaan naista, joka on sinut itsensä kanssa, ja joka tietää mitä haluaa, sehän on miehen kannalta hyvä juttu, hän sanoo.

Kiianmaan mukaan suomalaismiehet osaavat kyllä seurustella vahvojen naisten kanssa, ilmeni vahvuus sitten uratykkiytenä tai jollakin muulla tavalla.

Keskusteluyhteys on kaiken a ja o

– Parisuhdeongelmien syy on usein viestintäristiriita, Kiianmaa toteaa.

Tällä hän tarkoittaa kyvyttömyyttä rehelliseen keskusteluun siitä, mitä kukin parisuhteelta haluaa.

– Jos haluaa elää ideaaliparisuhteessa, johon kuuluu läheisyys, intohimo ja syvä ystävyys, sen eteen on tehtävä paljon töitä. Jos tyytyy vähempään, ei töitäkään tarvitse tehdä niin paljoa, Kiianmaa valistaa.

Määrätietoisen uratykinkin on siis – oli hän sitten mies tai nainen – kyettävä tekemään kompromisseja, mikäli haluaa elää ongelmattomassa parisuhteessa. Ja tämä koskee myös toista osapuolta.

– Tai oikeastaan suhteen ei tarvitse olla ongelmaton; pääasia, että ongelmat kyetään ratkomaan yhdessä, Kiianmaa tarkentaa.

Joskus parisuhteelta odotetaan liikoja

Kiianmaa kohtaa työssään silloin tällöin pariskuntia, joilla on epärealistisia odotuksia parisuhteelta. Hän arvelee, että television ja elokuvien luoma yliromanttinen parisuhdekulttuuri saattaa olla osasyynä tähän.

Toisaalta, jos nainen romanttisen elokuvan katsottuaan toivoo hitusen lisää romantiikkaa omaan parisuhteeseensa, sen ei pitäisi olla mieheltä liikaa vaadittu.

– Jos rakastaa kumppaniaan ja haluaa hänelle hyvää, se pitää osoittaa jollakin tavalla. Ei tarvitse olla merkkipäivä tai muu erikoistilanne, jotta rakastaan voisi huomioida, Kiianmaa sanoo.

– Tosin suomalaismiehet ovat aika huonoja tässä kukkien viemisessä naiselle verrattuna esimerkiksi virolaisiin. Eihän täällä ole edes kukkakauppoja, hän huomauttaa.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat