Mainos

Mies murhasi pedofiiliksi uskomansa poikkeuksellisella väkivallalla – hovioikeus vahvisti tuomion

1:19

Hovioikeus jakoi käräjäoikeuden kannan Multialla toissavuonna tapahtuneesta henkirikoksesta. Maaliskuisessa ratkaisussa hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan Marko Kalervo Kivikon syyllistyneen murhaan, mistä hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Alun videolla kerrotaan, kuinka henkirikosten määrä Suomessa on muuttunut vuosien saatossa.

Teko tapahtui Multialla kesäkuussa vuonna 2016. Kivikko oli alkoholin juomisen yhteydessä kertonut useille henkilöille aikovansa tappaa naapurissaan asuvan miehen. Syynä oli se, että hänen vaimonsa oli kertonut miehen käyttäneen häntä hyväkseen lapsuudessa.

Vihamielisyys oli muutamien kuukausien naapuruuden ajan pysynyt hallinnassa, mutta vaimon odottama lapsi ja miehen muu toiminta lisäsi miehen kaunaa uhria kohtaan.

Hyväksikäyttöväitteistä ei ollut koskaan tehty rikosilmoitusta, mutta todistajat kertoivat paikkakunnalla todennäköisesti kiertäneen asiaa koskeneita huhuja.

Pian sen jälkeen, kun Kivikko oli perheineen muuttanut uhrin naapuriin, oli uhri antanut eräille heidän alaikäisille sukulaistytöilleen rahaa. Perhe oli myös yrittänyt etsiä keinoa saada mies pois naapuristaan tai ainakin saada aita asuntojen välille.

Miehen lähipäivinä nauttimalla runsaalla alkoholinkäytöllä katsottiin olleen merkitystä sille, että hänen vihansa päätyi väkivallantekoon.

”Ansa on viritetty”

Kivikko oli illan aikana puhunut aikeistaan usealle henkilölle, osalle myös puhelimitse. Eräälle henkilölle hän oli muun muassa kertonut, että jos ei tapa miestä tänään, hän tappaa joskus myöhemmin.

Erään todistajan mukaan hän oli ilmoittanut ”aikovansa suolistaa” uhrin ja todennut, että ”ansa on viritetty”.

Osa murhasuunnitelmista kuulleista eivät olleet uskoneet uhoamista, mutta osa yritti saada miehen pyörtämään päätöksensä vetoamalla muun muassa hänen vaimonsa odottamaan lapseen. Uhria yritettiin myös varoittaa asiasta ennalta, ja yksi henkilö oli lähtenyt etsimään uhkauksia tehnyttä Kivikkoa.

Mies oli juomassa seurueessa asunnolla, jonne uhri kutsuttiin puhelimitse. Kun uhri saapui paikalle, mies hyökkäsi välittömästi tämän kimppuun rikospaikalta saamallaan puukolla.

Teossa käytettiin "äärimmäisen suurta voimaa"

Tapauksen käsittelyssä todistaneen lääkärin mukaan teossa käytettiin poikkeuksellisen voimakasta väkivaltaa.

– Kallonmurtuma osoittaa, että päähän kohdistunut puukonisku oli tehty äärimmäisen suurella voimalla, hän arvioi oikeuden asiakirjojen mukaan.

Uhrin ruumissa oli yhteensä 24 pisto- ja viiltohaavaa sekä teräaseen aiheuttamia vammoja ja naarmuja. Vammat sijaitsivat eri puolilla vartaloa, kuten päässä, vatsassa ja oikeassa kädessä. Kuolettavia olivat uhrin selkään kohdistuneet keuhkon ja aortan lävistäneet pistohaavat.

– [Uhrin] ruumissa on todettu myös muita vakavia vammoja, kuten vasemman korvan yläpuolelle isketty pikkuaivoihin ulottunut pistohaava, joka oli aiheuttanut kallonmurtuman ja aivoverenvuodon, oikean kämmenen lähes halkaissut viiltohaava sekä vatsassa kaksiosainen syvä pistohaava, asiakirjoista selviää.

Arvioiden mukaan selkäpuolelle ja niskaan osuneet iskut viittasivat uhrin yrittäneen pakoon tilanteesta. Hänen arvioidaan kuolleen joidenkin kymmenien sekuntien tai minuuttien kuluttua niskaan osuneen iskun jälkeen.

– Vammojen laatu osoittavat teon poikkeuksellista raakuutta sekä määrätietoista surmaamispyrkimystä, oikeus katsoi.

Uhkasi "vasikoita", tappanut aiemminkin

Teon jälkeen mies tavattiin kylän baarista, jossa hän oli kertonut tarvitsevansa autoa ruumiin siirtämistä varten. Hän oli myös uhannut tappaa ”käräyttäjät”, jos hänet ”vasikoidaan”. Hän myös ilmoitti ”tehneensä sen, minkä aikoi” ja teon olleen ”oikein sille pedofiilille”.

Mies oli myös rehennellyt jo ennen tekoa, että hän on jo surmannut yhden pedofiilin. Mies oli kertonut myös viranomaisille, että aiemmin hänen tekemässään tapossa vuonna 2005 oli sama motiivi kuin nyt tehdyssä henkirikoksessa.

Hovioikeudessa mies vaati käräjäoikeuskäsittelyn tapaan, että hänet tuomitaan murhan sijasta taposta. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen uhkaukset ja kauan jatkunut viha uhria kohtaan puhuivat sitä vastaan, että kyseessä olisi ollut pikaistuksissaan tehty veriteko.

– Uhrin kutsuminen [todistajan] asunnolle ja puukolla varustautuminen viittaavat tappamiseen tähtäävään etukäteisharkintaan.

– Nämä seikat osoittavat, että [mies] on jo pitempään harkinnut [uhrin] tappamista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.