Mies löi naisystäväänsä neljä kertaa isolla metallilapiolla päähän – oikeuden mielestä pahoinpitely ei ollut törkeä

Noin kuusikymppinen mies löi naisystäväänsä suurella metallisella lapiolla neljä kertaa päähän. Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä, mutta Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan teko ei ollut törkeä. 

Väkivallanteko tapahtui helmikuussa 2020 Iisalmessa. Mies oli kylässä naisen asunnolla, kun nainen pyysi miestä lähtemään pois.

Tämän seurauksena mies löi naista neljä kertaa 120-senttisellä metallilapiolla päähän. Nainen sai päähänsä useita vertavuotavia haavoja kuhmuineen.

Nainen kertoi tapahtuneen jälkeen poliisille, että menetti väkivallan takia tajuntansa. 

Mies ei halunnut ottaa kantaa

Oikeudessa nainen totesi, ettei mielellään haluaisi puhua vanhoista asioista. Hän kuitenkin kertoi, miten mies oli lyönyt häntä useamman kerran lapiolla päähän. 

Tajunnanmenetyksen hän sen sijaan kiisti. Nainen väitti oikeudessa, että oli aiemmin valehdellut asiasta poliisille. Syy ei käräjäoikeuden tuomiosta selviä. 

Mies puolestaan kieltäytyi käräjillä kommentoimasta asiaa laisinkaan. Hän ei ottanut kantaa edes siihen, kiistääkö vai myöntääkö hän teon.

Syyttäjä vetosi miehen poliisikuulusteluissa kertomaan. Kuulusteluissa mies myönsi törkeän pahoinpitelyn ja tunnusti "huitaisseensa" naisystäväänsä lapiolla "ja sillä selvä".

Poliisihallitus: Suomi on naiselle väkivaltainen paikka – näistä syistä 12:17
Katso video: Mistä syystä Suomi on naiselle väkivaltainen paikka? Poliisihallitus ottaa kantaa. 

Lievät vammat

Tuomiossaan käräjäoikeus totesi, että mies oli toiminut kuten syyttäjä väitti, eli lyönyt naista useampaan kertaan isolla lapiolla päähän.

Oikeuden mielestä pahoinpitely ei silti ollut törkeä, kuten syyttäjä esitti. 

Tuomion mukaan pahoinpitely oli kyllä tehty "lähtökohtaisesti erityisen raa’alla ja julmalla tavalla".

Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että kyse oli lähisuhdeväkivallasta sekä siihen, että naisen vammat jäivät lieviksi lähinnä sattumalta.

Samaan aikaan oikeus kuitenkin päätteli, että naisen lievien vammojen perusteella lapioniskut eivät olleet kovin voimakkaita, eikä nainen ollut tilanteessa myöskään puolustuskyvytön.

Lievät "vammat haavat" huomioon ottaen teko ei ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä, käräjäoikeus kirjoittaa. 

Oikeuden mukaan sakkorangaistus on riittävä rangaistus. 

Aiempiakin tuomioita

Vuonna 1964 syntynyt mies tuomittiin perusmuotoisesta pahoinpitelystä 80 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Miehen tuloilla sakoista jää maksettavaa 960 euroa.

Nainen ei vaatinut mieheltä vahingonkorvauksia, joten sellaisia ei määrätty. 

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta. 

Mies on viime vuoden lopulla tuomittu lainvoimaisesti kahdesta pahoinpitelystä neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat