Mies lähti kävelylle vuonna 1971 ja katosi – 15 vuoden päästä totuus paljastui vaimolle

Vuonna 1971 Jim kieltäytyi ystävänsä antamasta kyydistä, ja halusi sen sijaan kävellä kotiin. Hän katosi 15 vuodeksi. Miehen uskomaton tarina jaksaa kiinnostaa vielä yli 30 vuoden jälkeen.

Jim McDonnellin piti vain kävellä lyhyt matka kotiin. Miehen lenkistä muodostui 15 vuoden koettelemus, kun hän katosi yllättäen, jälkiä jättämättä.

Vuoden 1971 maaliskuussa McDonnell kieltäytyi ystävänsä antamasta kyydistä, ja halusi sen sijaan kävellä kotiin. Matka kestäisi noin 15 minuuttia. Kun McDonnell ei yli tunnin kuluttua ollut saapunut kotiin, McDonnellin vaimo Anne huolestui ja soitti miehen ystävälle. Ystävä oli viimeinen ihminen, joka näki McDonnellin elossa 15 vuoteen, kertoo Reader’s Digest -lehti.

Kun Jimiä ei kuulunut kotiin, Anne ilmoitti hänet kadonneeksi. Poliisi käynnisti etsinnät, ja sai myös vinkkejä McDonnellin olinpaikasta. Häntä ei kuitenkaan löytynyt.

Katoamisen syyksi paljastui muistinmenetys

Anne jäi asumaan parin yhteiseen taloon ja toivoi, että McDonnell palaisi. Niin ei kuitenkaan käynyt. Vuonna 1976 Jim julistettiin virallisesti kuolleeksi.

Tapahtumat selvisivät vasta vuosien kuluttua. McDonnellin yllättävän katoamisen syyksi paljastui muistinmenetys.

Elämänsä aikana McDonnellille oli tapahtunut onnettomuuksia, joiden vuoksi hän löi päänsä toistuvasti, ensimmäistä kertaa helmikuussa vuonna 1971 liukastuttuaan jäisissä portaissa. McDonnell myös kolaroi autonsa ja putosi portaissa, mikä lisäsi pään vammoja.

Kävelyllään kotiin McDonnell oli ilmeisesti saanut muistinmenetyksen ja yllättäen unohtanut, kuka on. Kukaan ei tiedä, mitä tarkalleen tapahtui, mutta McDonnell matkusti Philadelphiaan, missä ei ollut aiemmin käynyt.

Hän ei suinkaan etsinyt apua tilanteeseensa, vaan aloitti uuden elämän: mies "vaihtoi" nimensä Jamesiksi, liittyi kirkkoon, sai uusia ystäviä eikä koskaan puhunut menneisyydestään – hänhän ei muistanut sitä. Hän työskenteli muun muassa kokkina ja sai lopulta jopa uuden sosiaaliturvatunnuksen.

​​​​​​​

Uutta elämää jatkui 15 vuotta, kunnes McDonnell löi päänsä uudelleen jouluna 1985. Yllättäen hän muisti, kuka on.

McDonnell palasi kotiin joulupäivänä 1985, 15 vuoden jälkeen.

– Hei, Anne, olivat McDonnellin ensimmäiset sanat vaimolleen, kertoo Associated Press.

McDonnell oli kasvattanut parran, koska toimi uudessa elämässään joulupukkina aina jouluisin. Vaimo ei tiennyt, kuka hän on.

– Ensisilmäyksellä en lainkaan tuntenut häntä. Hän oli oikea joulupukki. Toisella silmäyksellä (tajusin), että se on hän, Anne muistaa.

Tarina levisi useisiin medioihin uskomattomuutensa vuoksi, ja siitä uutisoidaan edelleen. Tarinaa mainostettiin aikanaan "joulun ihmeenä".

Vanhaan elämäänsä palannut Jim tutkittiin ja todettiin terveeksi. McDonnellin tapausta tutkinut poliisi piti muistinmenetystä mahdollisena syynä tapahtumille. Jim itse kertoi vuonna 1986 Chicago Tribunelle, ettei 15 vuotenaan Philadelphiassa tiennyt, kuka oikeastaan on.

– Hyväksyin asian sellaisena, kuin se on. Päättelin, etten tiedä, kuka olen. Joskus istuin iltaisin alas ja yritin ajatella asiaa. Vähän ajan kuluttua vain hyväksyin sen, McDonnell sanoi tuolloin.

McDonnellin "toisen elämän" ystävien oli myös vaikeaa uskoa tapahtuneeseen.

– Hän omaksui kokonaan uuden elämän niin, ettei kukaan tiennyt hänen taustaansa. Se on uskomatonta, miehen kanssa ystävystynyt Cheryle Sloan kommentoi. 

Chicago Tribunen vuonna 1986 haastattelemat lääkärit eivät uskoneet McDonnellin tarinaa täysin, mutta myönsivät, että periaatteessa se voisi olla totta.

– En usko näitä tarinoita. Näistä lukee joskus. Sen täytyy olla hyvin harvinainen tapaus, Philadelphiassa sijaitsevan yliopiston neurologian laitoksen johtaja ja professori Elliott Mancall kommentoi tuolloin. 


***

Lue myös:

    Uusimmat