Mies johti ammuntaa ilmavoimien harjoitusleirillä amfetamiinien vaikutuksen alaisena – tuomittiin sakkoihin

Mies selitti käytöstään flunssalla ja huumeseulan tulosta laboratorion virheellä.

Helsingin hovioikeus tuomitsi torstaina sakkoihin miehen, joka oli johtanut ammuntaa ilmavoimien harjoitusleirillä huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Kyse oli tapahtumista ilmavoimien aliupseerikoulun ampumaleirillä loka-marraskuun vaihteessa 2017. Harjoitusta johtanut everstiluutnantti oli kiinnittänyt huomiota miehen käytökseen ennen ammuntaa sekä sen jälkeisessä palautetilaisuudessa.

Everstiluutnantin mukaan mies oli vaikuttanut hermostuneelta, eikä hänen toimintansa ollut niin määrätietoista ja huolellista kuin yleensä.

Miehen ei annettu johtaa toista ammuntaa eikä ajaa itse pois harjoituspaikalta. Kaksi päivää harjoituksen jälkeen hänelle tehtiin huumeseula, jossa hänen virtsanäytteestään löydettiin amfetamiinia ja metamfetamiinia sekä bentsodiatsepiineihin kuuluvia lääkeaineita oksatsepaamia ja tematsepaamia.

Myöhemmät huumeseulat olivat puhtaita

Mies kiisti koskaan käyttäneensä huumausaineita ja selitti käytöstään flunssalla ja väsymyksellä. Hänen mukaansa laboratoriossa oli tapahtunut virhe tai flunssalääkkeet olivat aiheuttaneet positiivisen testituloksen. Miehelle tehtiin huumetestit myös joulukuussa 2017 sekä touko-, kesä- ja heinäkuussa 2018, ja ne olivat negatiivisia.

Hovioikeus piti laboratoriolausuntoa miehen virtsasta löytyneistä huumausaineista ja lääkkeistä luotettavana. Oikeus katsoi, että myös everstiluutnantin ja kenttäsairaanhoitajan havainnot miehestä sopivat yhteen lausunnon kanssa.

Vaikka miehen myöhemmin antamat näytteet olivat olleet negatiivisia, se ei hovioikeuden mukaan horjuttanut harjoituksen jälkeisen testituloksen luotettavuutta.

Hovioikeus tuomitsi 45-vuotiaan miehen käräjäoikeuden tavoin huumausaineen käyttörikoksesta ja palvelusrikoksesta. Hänet tuomittiin 60 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 660 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat