Mies huijasi leffakorkki-keräyskilpailussa lähes tuhat elokuvalippua

Helsingin käräjäoikeus langetti 29-vuotiaalle helsinkiläismiehelle kahden kuukauden ehdollisen tuomion, kun hän petkutti Hartwallia leffakorkki-kilpailussa kesällä 2014.

Mies syötti sivustolle kaikkiaan yli 26000 pullonkorkki-koodia ja sai niillä elokuvalippuja ja juomia.

Kaikissa koodeissa ei kuitenkaan ollut kyse petoksesta. Oikeuden mukaan miehellä oli aivan laillisesti neljätuhatta koodia.

Hän työskenteli siivoojana rautatieasemalla. Miehen mukaan yhdestä junasta saattoi löytyä viisikymmentäkin korkkia. Hän myös osti korkkeja muilta ihmisiltä, kuten asemalla olleilta kerjäläisiltä.

Mikä leffakorkki?

Leffakorkki on ollut Hartwallin markkinointikampanja.

Kilpailuun on pitänyt tunnistautua matkapuhelinnumerolla ja sen jälkeen syöttää Hartwallin 0,5 litran juomien korkeista löytyviä koodeja sivustolle.

Kesällä 2014 juoman sai kolmella koodilla ja elokuvalipun kolmellakymmenellä.

Kun koodeja oli tarpeeksi, järjestelmä lähetti palkinnon tekstiviestikoodina matkapuhelimeen.

Mies kertoi saaneensa koodeja myös nettisivuistoilta, jossa niitä jaettiin keskustelijoiden välillä.

Sen sijaan reilussa 22000 korkissa kyse oli petoksesta. Mies kertoi oikeudessa huomanneensa netin keskustelupalstalla ohjeet siitä miten uusia koodeja pystyi generoimaan vaihtamalla keskimmäisen merkin.

Mies sitten teki hallussaan olleista koodeista uusia.

Oikeuden mukaan mies syötti oikeudettomasti käsin leffakorkki.fi -sivustolla kaikkiaan 22577 lippukoodia ja 290 juomakoodia, vaikka hänellä ei ollut niihin oikeutta. Mies sai 903 elokuvalippuun ja 58 juomaan oikeuttavaa koodia. Hartwallille aiheutui teosta kaikkiaan 8700 euron vahinko.

Kolmekymmentä minuutissa

Näitä koodeja hän syötti järjestelmään parhaimmillaan yli kolmekymmentä koodia minuutissa, joskaan syöttöjaksot eivät olleet kovin pitkiä. 

Syyttäjä epäili, että käytössä olisi ollut tietokoneohjelma.

29-vuotias puolestaan kertoi, että loppuvaiheessa hänellä oli apunaan kaveri Bangladeshistä. Jos käytössä olisi ollut tietokoneohjelma, määrät olisivat olleet aivan toista luokkaa, puolustus perusteli.

Oikeuden mukaan koodien syöttövauhti oli harjaantuneelle käyttäjälle mahdollinen.

Ei törkeä petos

Syyttäjä oli vaatinut rangaistusta törkeästä petoksesta, mutta käräjäoikeus katsoi kyseessä olleen tavanomaisen petoksen. 8700 euron hyöty ei käräjäoikeuden mukaan ollut huomattava.

Käräjäoikeus päätyi 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

29-vuotiaan on korvattava vahingonkorvauksena Hartwallille 6800 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat