Mies himoitsee punaiseen pukeutunutta naista

Haluatko viehättää miehiä? Silloin värillä on väliä. Vaikuttaakin siltä, että miehet ovat aivan pörrönä punaiseen.

Rochesterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, miten naisen yllä olevan vaatteen väri vaikuttaa miesten ja naisten tuntemuksiin siitä, kuinka viehättäväksi henkilö koetaan. Tutkimuksen perusteella naiset arvioivat toisten naisten ulkonäköä puhtaasti ulkoisten ominaisuuksien perusteella. Vaatetuksen värityksellä naisia ei siis hämätä. Miesten kohdalla kaikki on kuitenkin toisin. Vaatteiden värillä tuntuun olevan yllättävänkin paljon vaikutusta siihen, kuinka viehättäväksi ja seksuaalisesti haluttavaksi miehet naisen kokevat.

Rochesterin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että miehet ovat hulluna punaiseen. Mikäli haluat tietää kuinka valkoinen, sininen, vihreä ja harmaa pärjäävät punaista vastaan, lue ihmeessä artikkeli loppuun.

Punainen viehättää uroksia

Tutkimuksissa on havaittu, että koiraita viehättää suunnattomasti naaraiden punainen väritys. Tämän jokainen Korkeasaaressa käynyt henkilö on varmasti itse henkilökohtaisesti havainnut. Naarasapinan kiima-aikana punaisena hehkuva alapää saa nimittäin koiraat aivan sekaisin. Moinen ilmiö herättää vuodesta toiseen ainakin luokkaretkeläisissä ihmetystä. Silloin punaa nähdään myös retkeläisten valvojan kasvoilla, joka pyrkii parhaansa mukaan selittämään uteliaille oppilailleen, mistä oikein on kysymys.


Tutkijat Andrew Elliot ja Daniela Niesta ovat ehkä joskus käyneen paikallisessa eläintarhassa, koska he halusivat saada selville, miten naisten vaatetuksen väritys vaikuttaa siihen, kuinka miehet noteeraavat naisia. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että miehet kiinnostuvat naisista, jotka ovat naisellisia, symmetrisiä, kasvoiltaan vähintään keskivertaisia ja heillä on alhainen vyötärön ja lantion välinen suhde. Vyötärön ja lantion suhteessa vyötärön ympärysmitta mitataan kaksi senttimetriä navan yläpuolelta ja lantiomitta lantion leveimmältä kohdalta. Ihannesuhde on 0,67–0,80.

Elliotin ja Niestan tutkimuksessa miehille ja naisille näytettiin valokuvia naisesta ja kysyttiin, kuinka viehättävältä hän näyttää. Nainen oli kuvissa sama, mutta hänen paitansa väri tai kuvan kehyksen väri vaihtelivat. Tutkimuksen mukaan miehet pitävät naista seksikkäänä, mikäli hänellä on punainen paita tai kuvan kehyksen väritys on punainen. Naisten kohdalla värityksellä ei ole mitään merkitystä.

Tutkijoiden mukaan saattaa olla, että punaiseen liittyvät mielikuvat ovat oppimisen tulosta. Voi kuitenkin myös olla niin, että punaiseen liittyvä mieltymys on miehillä myös geeniperimässä.

Punainen vastaan muut värit

Tutkimuksen perusteella naisen kannattaa ilman muuta pukeutua punaiseen, mikäli hänen tarkoituksensa on hurmata miehiä. Tämä tieto on hyvä laittaa syväkestoiseen muistiin, sillä siitä voi olla jopa taloudellista hyötyä. Tällä tarkoitan sitä, että mikäli työpaikan johtajana sattuu olemaan mies, niin palkankorotusta hakiessaan naisen on syytä laittaa punaista ylleen.

Punainen on siis miesten maailmassa ehdoton ykkönen, mutta miten muut värit pärjäävät punaiseen verrattuna? Punaisen ja valkoisen vertailussa punaisen viettävyyslukema on noin 7 kun valkoisella se on noin 6. Naiset itse asiassa pitivät valkoista punaista viehättävämpänä värinä. Valkoinen on siis aivan oiva valinta päivittäiseen käyttöön.

Punaisen ja harmaan vertailussa punaisen viehättävyysarvo oli alle 7 ja harmaan noin 6. Harmaa pärjää viehättävyysvertailussa siis erinomaisesti. Kun miehillä tutkittiin sitä, kuinka väri vaikuttaa haluttuun seksuaaliseen käyttäytymiseen, niin harmaan ja punaisen värinen ero ei ollut kovinkaan suuri. Harmaissa vaatteissa kulkeva nainen saa siis miehen puntin lepattamaan lähes yhtä hyvin kuin nainen punaisissa.

Vihreän ja punaisen vertailussa punaisen viehättävyysarvo on noin 6,5 ja vihreän noin 5,5. Mikäli nainen haluaa varmistautua siltä, ettei häntä ahdistella seksuaalisesti, vihreä on oiva värivalinta. Vihreä nimittäin herättää miehissä toiveita seksuaalisesta kanssakäymisestä arvoasteikolla 3,5. Punaisen arvo kyseisessä vertailussa on lähes 6.

Mikäli nainen haluaa treffeille miehen kanssa, siniseen asuun ei missään tapauksessa kannata pukeutua. Punaisen arvo seurustelutaulukossa on noin 7 ja sinisellä vain 4,5. Väri vaikuttaa myös treffien pituuteen. Punaisen arvo tällä sektorilla on lähes kuusi, mutta sinisellä vain noin 3,5. Miehet viihtyvät treffeillä siis huomattavasti pidempään punaiseen pukeutuneen naisen kanssa. Sininen ei myöskään herätä miehissä oikeastaan lainkaan seksuaalista halua, joten sen on varsinainen seksintappaja vihreän ohella.

Valitse tarpeen mukaan

Asusteiden värityksellä on siis väliä, mikäli ollaan ympäristössä jossa on miehiä. Asusteiden väri kannattaakin valita sen mukaan, minkälaisen vaikutuksen miehiin haluaa antaa. Punaisella saa varmasti huomiota osakseen, kun taas sinisellä ja vihreällä vaatetuksella saa olla miehiltä suhteellisen rauhassa.

MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Lähde: Elliot, A. & Niesta, D. (2008). Romantic Red: Red Enhances Men’s Attraction to Women. J. Personal Social Psychol.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat