Mies, 27, hermostui ja kuristi "pikaistuksissaan" äitinsä hengiltä

Tuomittu 27-vuotias oli alentuneesti syyntakeinen. Mies myönsi oikeudessa teon sekä syyllistyneensä tappoon.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 27-vuotiaan miehen vankeuteen äitinsä taposta. Tuomion mukaan mies kuristi äitinsä kuoliaaksi viime vuoden huhtikuussa Imatralla.

Mies oli mielentilatutkimuksen mukaan alentuneesti syyntakeinen. Oikeuden mukaan hänen kykynsä ymmärtää tekonsa tosiasiallista luonnetta ja säädellä käyttäytymistään oli tekohetkellä merkittävästi alentunut mielenterveyden häiriön vuoksi. Mies ei oikeuden mukaan kuitenkaan ole tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon tarpeessa.

Mies myönsi oikeudessa teon ja syyllistyneensä tappoon. Oikeuden mukaan väkivallanteolle ei ilmennyt selvää motiivia eikä siihen liittynyt harkintaa tai suunnitelmallisuutta.

– Kysymyksessä vaikuttaa olleen vastaajan hermostuminen, minkä seurauksena hän on pikaistuksissaan käynyt äitinsä kimppuun ja kuristanut tätä kaulasta voimakkaasti aiheuttaen tämän kuoleman.

Yli kahdeksan vuotta vankeutta

Mies oli käyttänyt aiemminkin väkivaltaa äitiään kohtaan, mikä oikeuden mukaan lisää teon moitittavuutta.

– Vastaaja on jo ennen nyt puheena olevaa tekoa käyttäytynyt äitiään kohtaan toistuvasti väkivaltaisesti. Tämä uhrin kuolemaan johtanut teko ei siten ole ollut satunnainen yksittäistapaus vaan pikemminkin jatkumoa aiemmille väkivallanteoille. Väkivallan käyttö on jo aiemmin ollut verraten voimakasta, tuomiossa sanotaan.

Mies tuomittiin kahdeksan vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Alentunut syyntakeisuus vaikutti rangaistukseen lieventävästi, mutta miehen aiemmat tuomiot taas kovensivat rangaistusta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina. STT ei julkaise alentuneesti syyntakeisena tuomitun nimeä.

Lue myös:

    Uusimmat