Mielitkö uimaan? Katso lämpötilat ja levätilanne!

Tuoreen Ympäristökeskuksen tiedotteen mukaan sinilevähavainnot ovat lisääntyneet edellisviikkoon nähden, mutta tilanne on ajankohtaan nähden keskimääräistä parempi, joten uimaan voi mennä huoletta, mikäli ei pelkää vilpoisia vesiä.

Merialueilla leväesiintymistä on tehty vain muutama havainto Suomenlahdella ja Turun saaristossa. Panssarisiimalevä on värjännyt veden punertavaksi Helsingin edustalla, ja Hangon edustalta on tullut yleisöhavainto sinilevästä.

Meriveden pintalämpötila on pysytellyt alle 17 asteessa. Ilmatieteen laitos kuitenkin ennustaa, että rannikoilla ja saaristoissa lämpötila voi pian nousta jopa 20 asteeseen.

Järvialueilta sinilevähavaintoja on 37, joista viisi on runsaita. Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole havaittu.

Pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 18–20 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa vesi on vilpoisat 10–15 astetta.

Kylmät säät vaikuttavat

Tutkija Sirpa Lehtinen toteaa, että kesäkuussa laaditun ennusteen mukaan leväkukinnot jäävät viime vuosia vähäisemmiksi.

– Viime talven ravinnepitoisuus sekä alkukesän viileät säät vaikuttavat siihen, että kovin suuria kukintoja ei ole odotettavissa, Lehtinen sanoo.

Ajankohtaista levätilannetta voi seurata Järviwikissä, jossa kansalaiset voivat ilmoittaa myös omista sinilevähavainnoistaan. Tiedoista on hyötyä muille vesilläliikkujille sekä levätilannetta arvioiville viranomaisille.

Lähde: Ymparisto.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja