Mielitkö päästä kesämökistäsi eroon? Nyt siihen on markkinoilla oiva rako – kysyntää on enemmän kuin tarjontaa

2:02
Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut muuttamaan kesämökkinsä vakituiseksiasunnoksi

Kesämökkien hinta on noussut roimasti ja mökkikauppa käy Suomessa vilkkaana.

Maanmittauslaitoksen mukaan kesämökkikauppojen määrä on kasvanut koko maan tasolla 47 prosenttia ja mökkien keskihinta on noussut 21 prosenttia, kun vertaillaan vuosia 2020 ja 2021 tammikuusta huhtikuuhun.

– Saamieni tietojen mukaan markkinoilla ei tule myyntiin niin paljon mökkejä kuin on kysyntää. Nyt kannattaa laittaa mökki myyntiin, jos on vähänkin sellaisia ajatuksia tai itse käyttää mökkiä vain vähän. Tämä kuuma markkinatilanne ei tule jatkumaan vuosia, rekisteripäällikkö Taisto Toppinen kertoo Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla.

Käänne voi tulla kun koronatilanne muuttuu

OP:n ekonomisti Joona Widgrén arvioi, että kesämökeille riittää hyvin kysyntää ainakin vielä jonkin aikaa, mutta käänne on todennäköisesti edessä.

– Lomanviettomahdollisuudet vaikuttavat olevan tänäkin kesänä aika rajoitetut. Se varmaan tukee vielä kysyntää. Kun maailma joskus avautuu ja lomanviettomahdollisuudet palaavat, on täysin todennäköistä ja oletettavaa, että markkina viilenee jonkin verran tästä, Widgrén sanoo.

Edessä oletettavasti häämöttävän muutoksen ajankohta on pitkälti kiinni koronatilanteen kehityksessä.

– Luulen, että asia on sidoksissa kulutusmahdollisuuksien ja lomanviettomahdollisuuksien normalisoitumiseen.

Onko sitten riski, että joutuu maksamaan ylihintaa, jos hankkii nyt kesämökin?

– Varmasti sellainen vaara on olemassa. Jos haluaa myydä lähitulevaisuudessa, ei sieltä välttämättä omiaan saa takaisin. Varmaan kuitenkin kesämökki hankitaan lähtökohtaisesti käyttötarkoituksessa eikä sijoitustarkoituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja