Mainos

Mielisairaala etsii omaisia tuhansille tuhkatuille potilaille

Amerikkalainen mielisairaala etsii omaisia tuhansille kuolleille potilaille, joiden tuhkat löydettiin sattumalta sairaalan ulkorakennuksesta muutamia vuosia sitten.

Oregonin valtionsairaala on julkaissut listan, jossa on noin 3 600 potilaan nimet. Varhaisimmat merkinnät kertovat kuolinvuodeksi 1914, viimeisimmät on päivätty 1970-luvulle.

Yhä osittain toiminnassa oleva Oregonin valtionsairaala on tunnettu elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän. Vuonna 1975 valmistunut mielisairaalakuvaus filmattiin juuri tässä laitoksessa.

Pieniin kuparipurkkeihin säilötyt vainajien tuhkat löytyivät vuonna 2004, kun sairaalassa tutustumiskäynnillä ollut poliitikkoryhmä sattumalta avasi käytöstä poistetun ulkorakennuksen oven. Varastohuone oli ollut hylättynä yli 30 vuoden ajan. Kukaan ei ollut koskaan kaivannut kuolleita potilaita. Nyt sairaalan henkilökunta kutsuu varastoa "unohdettujen sielujen huoneeksi".

Tähän mennessä on löydetty omaiset vain 120 potilaalle. Neljän vainajan henkilöllisyyttä ei ole kyetty selvittämään, koska nimilaput purkkien kyljestä ovat kadonneet. Tuhkatut vainajat ovat olleet potilaina neljässä oregonilaisessa sairaalassa ja kahdessa vankilassa.

- Kaikki ne uurnat, joille ei löydy omaisia haudataan sairaalan alueelle rakennettavan muistomerkin yhteyteen, sanoo Oregonin valtionsairaalan johtaja Greg Roberts.

Oregonin valtionsairaala on perustettu 1883. Noin puolet sen osastoista ja rakennuksista on nykyisin käytössä.

Ken Keseyn romaaniin perustuvassa Milos Formanin elokuvassa esitetyt epäinhimilliset hoitokeinot olivat amerikkalaisten mielisairaaloiden arkipäivää vielä 1960-luvulla. Myös kuvaus potilaiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä on totuuteen pohjautuva. Kesey kirjoitti romaanin omien kokemustensa ja havaintojensa pohjalta työskenneltyään kalifornialaisessa mielisairaalassa, mutta sijoitti tapahtumat Oregoniin.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.