Mielentila: Espoossa lapsensa surmannut äiti syyntakeinen

Mielentilatutkimuksen mukaan Espoossa vuosi sitten kolme pientä lastaan surmannut taiwanilaissyntyinen nainen oli syyntakeinen. Lausunto tarkoittaa sitä, että äiti on ymmärtänyt tekohetkellä mitä hän teki.

Oikeus on jo aiemmin todennut, että taiwanilaissyntynen nainen surmasi kolme lastaan. Oikeus ei ole ottanut vielä kantaa oliko kyse murhista vai tapoista. Oikeudenkäynti jatkui torstaina Espoon käräjäoikeudessa. Päätös annetaan tiistaina 26. elokuuta.

Syyttäjä Markku Ahonen vaatii naiselle elinkautista kolmesta murhasta, puolustuksen mukaan kyse oli tapoista.

Henkirikokset tapahtuivat elokuussa 2007 Espoon Suvelassa sijaitsevassa kerrostalossa. 41-vuotias nainen surmasi 8-vuotiaat kaksoistytöt yhdessä huoneessa ja kaksi vuotiaan pojan toisessa. Nainen yritti tappaa lapset unilääkkeellä, mutta kun se ei onnistunut hän kuristi lapset pyjaman vyöllä.

Tekojen taustalla oli huoltajuusriita suomalaisen isän kanssa.

"Masennusta ja ahdistusta"

Puolustuksen käsitys on se, että nainen teki teon alentuneesti syyntakeisena. Naisen asianajajan Jarkko Jaatelan mukaan naisella oli hyvin fatalistinen asenne mielentilatutkimukseen. - Kuten hän jo oikeudessa sanoi, hän on sitä mieltä, että hän ansaitsee kuolla.

- On selvää, että mielentilatutkimuksen tekeminen on ollut haastavaa, Jaatela sanoi.

Nainen oli tullut Suomeen vuonna 1998. Nainen eli Taiwanissa tiiviissä, perhekeskeisessä yhteisössä. Suomeen muuttamisen myötä hän oli tullut toisenlaiseen ja vieraaseen yhteiskuntaan.

- Hän oli riippuvainen lähipiiristä, mutta kuitenkin yksin, naisen asianajaja Jaatelasiteerasi tutkimusta.

- Hän oli taistellut avioliiton puolesta, mutta kun se epäonnistui, hän on kokenut häpeää. Hän ei ole voinut keskustella edes Taiwanissa olevan perheensä kanssa tästä häpeästä.

- Tätä meidän on vaikea ymmärtää. Avioero on Suomessa kuitenkin arkipäiväinen tapahtuma. Lasten huoltajuusriidasta on syntynyt arvottomuuden tunne, että hän ei ole tarpeeksi hyvä äiti.

Oulun käräjäoikeus määräsi huoltajuusriidassa aikanaan 2-vuotiaan pojan äidille ja 8-vuotiaat kaksoistytöt isälle.

- Tämä on aiheuttanut epäoikeudenmukaisuuden tunnetta viranomaisia kohtaan.

Mielentilan mukaan naisella on ollut ahdistusta ja masennusta sekä itsemurha-ajatuksia. Nainen oli muuttanut Espooseen, koska pääkaupunkiseudulla oli taiwanilaisyhteisön jäseniä. Nainen oli myös käynyt lääkärissä.

Tutkimuksen mukaan ne onnellisia hetkiä olivat ne, jolloin kaikki lapset olivat äidin luona. Tapahtumaviikonloppuna nainen oli surrut sitä, että tytöt olivat sunnuntaina lähdössä isän luokse Ouluun.

Lauantaina myös kaksi Espoon sosiaalityöntekijää oli käynyt tarkastamassa tilanteen naisen kotona. - Hän koki tämän nöyryyttäväksi ja epäoikeudenmukaiseksi. Hän oli katsellut ikkunasta ja nähnyt vain kuolleen maiseman.

Puolustuksen mukaan tässä vaiheessa oli syntynyt ajatus lasten surmaamisesta.

- Mikään mielentilatutkimuksessa viittaa siihen, että kyseessä olisi kosto entiselle aviomiehelle.

Lausunnossa todetaan, että hän on lapsiaan rakastava äiti. Naisen oma lausuma teolle oli se, että he saisivat olla yhdessä. Nainen oli yrittänyt itsemurhaa, muttei onnistunut siinä.

- Olisiko hän ryhtynyt tähän tekoon täydessä ymmärryksessä? Jaatela kysyi retorisesti.

Ei painoa kulttuuritaustalle

Lahja Limingoja avustaa surmattujen lasten isää

Asianomistajan mielestä nainen oli syyntakeinen.

- Kulttuuritaustalle ei voi laittaa mitään painoarvoa, isän avustaja Lahja Limingoja totesi. - Teko täyttää selkeästi murhan tunnusmerkistön.

- Mielentilatutkimuksessa ei havaittu mitään psykoottista.

- Jos rakastaa lapsia, niin mitään tällaista ei ihminen tee.

- Äiti on tiennyt mikä loukkaa kaikkein eniten isää. Tärkeintä oli se, että hän sai lapset surmattua ja tuotti sitä kautta isälle elinikäistä surua ja tuskaa.

- Nainen on tuomittava elinkautiseen vankeusrangaistukseen, Limingoja sanoi.

Syyttäjä Markku Ahonen oli samaa mieltä. - Maassa maan tavalla. Tekokokonaisuus on niin poikkeuksellisen törkeä, että elinkautinen on ainoa mahdollinen vaihtoehto.

Lue aiempi uutinen oikeudenkäynnistä tästä:

Lue myös:

    Uusimmat