Mielenterveysliitto: Vastaamo-murrolla karmeat seuraukset koko terapiajärjestelmälle – "Olemme vuosikymmeniä tehneet töitä sen eteen"

8:11
Mihin Vastaamo-tietomurto saattaa johtaa? Katso mielenterveyden ammattilaisen arvio yltä.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto ja potilaiden kiristys murentaa vuosikymmenien ajan rakennettua luottamusta potilaiden ja terapiaa tarjoavien tahojen välillä, sanoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja.

Psykoterapiakeskuksen palvelimilta anastettiin jopa kymmenien tuhansien potilaiden arkaluontoisia henkilö- ja potilastietoja. Tietovuodon uhreiksi joutuneita henkilöitä on myös kiristetty maksamaan satojen eurojen suuruisia lunnaita tietojen poistamiseksi.

Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka kommentoi tapausta MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina. Hänen mukaansa tietomurrolla on vakavat, koko terapiajärjestelmän uskottavuutta ravistelevat seuraukset.

- Olemme vuosikymmeniä tehneet töitä sen eteen, että ihmiset uskaltaisivat pyytää apua ajoissa. Se koskee ihan jokaista, ja on aikamoinen kynnys ylittää – lähteä aralla mielellä pyytämään apua.

– Että johonkin tällaiseen kosketaan, kyllähän sillä on iso seurannaisvaikutus meihin kaikkiin.

Sydänmaanlakka pitää tapausta pöyristyttävänä. Hänen mukaansa tietovuodon seuraukset voivat olla karmeita myös henkilökohtaisella tasolla.

– Jotenkin toivoisin, että ihmiset kaikki nousisivat nyt vähän jaloilleen, että pitäkää tunkkinne hiton ryövärit. Että jos joku toimii noin mauttomasti ja hävyttömästi, henkilökohtaisia tietoja julkaisten, viis veisaisimme siitä.

Katso Sydänmaanlakan koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja