Mielenosoittajat rikkoivat useita metroasemia Honkongissa – koko raideliikenne keskeytetty

Kaikki raideliikenne on keskeytetty Hongkongissa toistaiseksi, kertoi kaupungin raideliikenneoperaattori lauantaina aamulla. Keskeytys koskee myös lentokentälle kulkevaa linjaa.

Raideliikenne keskeytettiin, kun useat metroasemat kokivat tuhoja mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa.

Metroyhtiön mukaan 83:lle sen 91 asemasta on tehty ilkivaltaa viime kuukausien aikana.

Metroyhtiö mielenosoittajien kohteena

Mielenosoittajat ovat ottaneet metroyhtiön kohteekseen sen jälkeen, kun se alkoi sulkea asemia suurten mielenosoitusten edellä.

Raideliikenteen operaattori kertoi paikallista aikaa lauantaina aamulla, että asemien kunnossapidosta vastaavan henkilökunnan täytyy varmistaa oma turvallisuutensa, ennen kuin he voivat mennä arvioimaan tuhojen laajuutta ja korjaamaan niitä.

Raideliikenteen avaamista arvioidaan uudelleen myöhemmin lauantaina.

Naamiokielto raivostutti

Kasvot peittävien naamioiden käyttökielto suututti mielenosoittajat, jotka olivat jo aiemmin sanoneet uhmaavansa kieltoa. Käyttökielto astui voimaan perjantai-iltana Suomen aikaa.

Kiellon rikkomisesta voidaan langettaa 25 000 Hongkongin dollarin (2 900 euron) sakot tai vuoden vankeusrangaistus.

Naamiokiellon mahdollistavaa lakia käytettiin vuonna 1967, kun Hongkongia ravistelivat mellakat ja vasemmistolaisen ääriliikkeen pommi- ja murha-aalto, jonka aikana kuoli yli 50 ihmistä.

Silloinen brittihallinto antoi poliisille laajemmat valtuudet ottaa ihmisiä kiinni ja otti käyttöön lehdistön sensuurin.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam sanoi, että kiellolla autetaan poliisia valvomaan järjestystä ja hillitään naamioituneiden mielenosoittajien ja mellakoitsijoiden riehuntaa.

Kiellosta ilmoitettiin perjantaiaamuna Suomen aikaa, ja heti sen jälkeen protesteja puhkesi eri puolilla Hongkongia.

Mielenosoittajat sulkivat teitä ja jotkut repivät Kiinalle myönteisiä julisteita. 14-vuotiaan pojan kerrottiin haavoittuneen laukauksesta yhteenottojen aikana.

Poliisi käytti kyynelkaasua monilla alueilla hajottaakseen mielenosoittajien joukot.

Lue myös:

    Uusimmat