Miekalla poliisia uhannut mies tuomittiin alentuneesti syyntakeisena – miestä jalkaan ampuneen poliisin syytteet hylättiin

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miekalla poliisia uhanneen 39-vuotiaan miehen alentuneesti syyntakeisena virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Käräjäoikeus katsoi lääkärilausunnon perusteella, että mies oli ollut rikoksen tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen eli ei täysin ymmärtänyt tekoaan. Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen 60 päiväksi.

Jutussa oli syytettynä myös miestä kiinni ottamaan tullut poliisi, joka ampui miestä kahdesti jalkaan. Poliisin syytteet pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kuitenkin hylättiin.

Mies lähestyi poliiseja miekan terä edellä

Tapahtumasarja sai alkunsa Tervon Ahvensalmella sijaitsevassa maatilamajoituksessa syyskuussa 2020. Hätäkeskukseen tulleen ilmoituksen mukaan 39-vuotias mies käyttäytyi asunnossaan aggressiivisesti. Tämän jälkeen kaksi poliisia saapui paikalle ottamaan miestä kiinni.

Paikalla poliisit havaitsivat, että miehellä oli kädessään pitkäteräinen miekka. Hän alkoi lähestyä poliiseja miekan terä näitä kohti ojennettuna.

Mies ei totellut poliisin käskyjä luopua miekasta, minkä jälkeen toinen poliiseista ampui miestä kahdesti jalkaan.

Syyttäjän ja käräjäoikeudella eri näkemys poliisin aseenkäytöstä

Syyttäjä katsoi, että miehen toiminta ei aiheuttanut välitöntä ja vakavaa vaaraa poliisien tai muiden ihmisten hengelle tai terveydelle, eikä sitä olisi pitänyt pysäyttää ampuma-asetta käyttäen.

Syyttäjän mukaan poliisi teki miehelle ruumiillista väkivaltaa ampumalla tätä kaksi kertaa oikeaan reiteen.

Käräjäoikeus taas katsoi, että poliisin ratkaisu ampuma-aseen käytöstä oli perusteltu. Esimerkiksi etälamauttimen käyttöön ampuma-aseen sijasta olisi liittynyt riskejä, joiden takia miestä ei välttämättä olisi saatu pysäytettyä, oikeus totesi.

Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että tilanteessa oli kyse välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttämisestä.

– Mies on aiemmin tapahtumapäivänä käyttäytynyt aggressiivisesti. Hän ei ole reagoinut poliisien kehotuksiin, käskyihin ja varoituksiin vaan kävellyt kohti poliiseja teräase kädessään. Pihamaalla ja läheisessä majoitusrakennuksessa on ollut useita sivullisia henkilöitä, oikeus perusteli.

Lue myös:

    Uusimmat