Miehitetty sukellusvene sukelsi yli 10 000 metrin syvyyteen Mariaanien haudassa – kiinalainen tutkimusryhmä rikkoi ennätyksen

1:05
Katso videolta kuvaa ennätyksen rikkoneesta sukellusveneestä ja sen paluusta merenpinnalle!

Kiinalainen pienoissukellusvene Fendouzhe onnistui tehtävässään sukeltaa yli 10 000 metrin syvyyteen Mariaanien haudassa maanantain ja tiistain välisenä yönä.  

Alus sukelsi 10 909 metrin syvyyteen kuuluisassa Challengerin syvänteessä, mikä on Kiinan uusi ennätys miehitettyjen alusten sukelluksille.

Se jäi vain hieman vajaaksi koko maailman ennätyksestä, jonka uskotaan kuuluvan amerikkalaiselle Victor Vescovolle, joka sanoo yltäneensä 10 927 metrin syvyyteen vuonna 2019. 

Mariaanien hauta Tyynellämerellä on maan syvin kohta 11 034 metriä merenpinnan alapuolella.

Kolme tutkijaa oli aluksen paksun titaanikuoren suojassa. Kyseisessä syvyydessä paine on jopa 1 000 kertaa suurempi kuin merenpinnalla. Laiterikko olisi miehistölle kohtalokas.

Tutkijat keräsivät joustavien robottikäsien avulla näytteitä merenpohjasta.

Kiina on viime vuosina panostanut syvänmeren tutkimukseen Tyynellämerellä, koska sieltä on aiemmin löydetty merkkejä harvinaisista mineraaleista, joita voidaan hyödyntää teknologiassa, kuten älypuhelimissa, ohjusjärjestelmissä ja tutkissa.

Katso videolta kuvaa sukellusveneestä ja sen paluusta merenpinnalle!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja