Mainos

Miehelle turvaton paikka on katu, naiselle oma koti

Tuoreen turvallisuuskyselyn mukaan kansalaiset kokevat turvattomuutta eniten kaduilla, ravintoloissa ja liikenteessä.

Turvallisimmaksi paikaksi kyselyssä koettiin oma koti. Turvattomuuden kokeminen ja todelliset turvallisuusriskit ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta muistutetaan.

– Ihmisten kokemusmaailmalla ei välttämättä ole tässä asiassa mitään suoraa vastinetta todellisuuteen. Kun kysytään esimerkiksi rikollisuuden pelosta, pelkoa mittaavat kysymykset kertovat, että rikollisuuden pelko on kasvanut. Samaan aikaan rikollisuus on laskenut, sanoo erikoissuunnittelija Hannu Niemi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta.

Niemen mukaan turvattomuus liittyy itse paikkojen sijaan ennen muuta tilanteisiin. Esimerkiksi lähellä ravintolaa sijaitseva katuosuus voi olla turvaton tilanteessa, joka liittyy alkoholin käyttöön. Alkoholin käyttö onkin turvattomuutta lisäävä tekijä, Niemi sanoo.

– Varsinkin väkivaltarikollisuus liittyy mitä suurimmassa määrin alkoholin päihdekäyttöön. Kaikki sellaiset paikat ovat riskipaikkoja, missä alkoholia käytetään runsaasti juopumistarkoituksiin, Niemi selventää.

Liikenne oma lukunsa

Koti koettiin Taloustutkimuksen turvallisuuskyselyssä turvalliseksi paikaksi. Aina tälle turvallisuuden tunteelle ei ole perusteluja.

– Kotiympäristö voi olla yhtä lailla turvaton paikka kuin jokin muukin ympäristö. Yksineläjälle koti on mitä turvallisin paikka, Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Niemi sanoo.

Sukupuolellakin voi olla vaikutusta paikan turvallisuuteen.

– Koti on turvaton paikka nimenomaan naisille perheväkivaltariskin takia. Katuväkivaltaa taas sattuu enemmän miehille.

Turvattomuuden kokemiseen liikenteessä Niemi näkee perusteluja.

– Liikenne on sillä tavalla poikkeus, että liikenteessä kuka tahansa voi joutua onnettomuuden kohteeksi. Henkirikosten tekijät ja uhrit taas ovat hyvin ennustettavia. Ne tapahtuvat pääasiassa syrjäytyneiden miesten ryyppyporukoissa, Niemi vertailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.