Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Michelin-kokki: Vältä tällaisia ravintoloita ulkomailla

Kemppainen kehottaa ruokailemaan ulkomailla siellä, missä paikallisetkin.
Kemppainen kehottaa ruokailemaan ulkomailla siellä, missä paikallisetkin.Aliisa Piirla/Lehtikuva
Julkaistu 18.09.2013 08:00

Studio55.fi

Sauli Kemppainen on työskennellyt yli 15 vuotta kokkina ulkomaisissa keittiöissä. Nyt hän neuvoo, miten vieraissa maisemissa löytää hyvää ruokaa – kuulemma ei ainakaan sisäänheittäjiä seuraamalla.

Vältä levähdyspaikkoja

Hyviä ravintoloita ei löydy moottoriteiden levähdyspaikoilta. 99-prosenttisesti ruoka ei ole niissä edes ihan OK.

Vältä kansainvälisiä ketjuja

En ymmärrä, miksi vieraassa maassa mennään syömään tuttuun ja turvalliseen kansainväliseen ketjuun periaatteessa sitä samaa ruokaa kuin kotonakin. Esimerkiksi Teneriffalla suomalaiset menevät ensimmäiseksi syömään lihapullia johonkin baariin. Eikö ulkomailla olon yksi suuri mahdollisuus ole juuri saada uusia elämyksiä ruoan parissa?

Etsi paikallista tietoa

Pääturistikadulla tuskin saa mitään ihan huikeaa ruokaa. Kannattaa aina etsiä käsiin jokin paikallinen lehti, josta saa ajankohtaiset vinkit ravintoloihin. Juuri ne pienemmät ja vähemmän rahaa mainoksiin laittavat ravintolat ovat mahdollisesti niitä aitoja paikkoja, joista voi saada unohtumattomia elämyksiä.

Hakeudu paikallisten joukkoon

Yleisesti ottaen tyhjiä ravintoloita kannattaa välttää. Sen sijaan kannattaa mennä ravintoloihin, jotka ovat pullollaan paikallisia ihmisiä. Saattaa tosin olla vaikeaa tietää, ovatko asiakkaat todella paikallisia vai turisteja – jos katsoo ulkoa täyttä ravintolaa, niin mistä voi tietää, mistä ne ihmiset ovat tulleet?

yume
Yume-ravintola Kemppaisen työpaikalla Hotel Kämpissä.Marja Väänänen/Lehtikuva

Ota selvää keittiömestarista

Kannattaa ottaa etukäteen selvää, kuka ravintolan keittiössä on mestarina. Maailmalla mennään ravintolaan oikeastaan sen perusteella, kuka ravintolassa on chef. Suomessa sen sijaan on yhä yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita siitä, kuka keittiössä ruoan suunnittelee ja valmistaa. Minusta se tuntuu erittäin oudolta.

Karta sisäänheittäjiä

Laadukkailla ravintoloilla ei ole kadulla sisäänheittäjiä. Niillä voi olla "rekrytoijia", mutta se tapahtuu muita reittejä pitkin, kuten netin kautta tai postitse. Suoraan ravintolan edessä ei, ei ja ei.

Tarkkaile hintoja

Hintatasosta voi päätellä ravintolan laadun. Liian halvalla ei saa ruokaa, joka olisi hyvää, superlaadukasta sekä valmistettu mistään tinkimättä ja riman alta menemättä. Mikään bisnes maailmassa ei voi pyöriä niin.

Erikseen ovat esimerkiksi neljä viikkoa auki olevat pop up -ravintolat. Niiden taustalla saattaa olla rahakas sponsori, joka on isojen asiakasmassojen toivossa jo etukäteen halukas maksamaan tappiot.

Halpa hinta voi joskus olla myös markkinointikeino johonkin seuraavaan asiaan: tällä kertaa myydään superhalvalla, jotta tutustuttaisiin asiakkaisiin ja saataisiin heidät koukkuun.

Lue myös Makuja-juttu: Mysteerinen Michelin-tarkastaja haastattelussa: Millaista on suomalainen ruoka?

Missä Sauli Kemppainen sitten kehottaa syömään? Katso huippukokin haastattelu, aiheena kulinaristin Berliini!

25:44Kulinaristin Berliini.

Lisää aiheesta:

Kommentti: Nykylomat on suunniteltu kuoliaiksi – reissussa ei enää tarvitse yllättyä mistään, ja se on omaa syytämmeAla, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"25 vuotta kahdeksan eri maan tähtiravintoloissa – suomalainen Michelin-kokki keksi huippuravintolansa idean puolivahingossa kotikeittiössään: "Se oli siinä"Oletko huomannut? Näin ravintolat saavat sinut tuhlaamaan enemmän rahaa"Painukaa h****ttiin ja syökää tavallista ruokaa" – 5 painajaismaista asiakasta ravintoloistaMichelin-tähti voi olla ravintolalle rasite – "Jos tippuu tähtiä, se on bonusta"
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa