Sauli Kemppainen on työskennellyt yli 15 vuotta kokkina ulkomaisissa keittiöissä. Nyt hän neuvoo, miten vieraissa maisemissa löytää hyvää ruokaa – kuulemma ei ainakaan sisäänheittäjiä seuraamalla.
Vältä levähdyspaikkoja
Hyviä ravintoloita ei löydy moottoriteiden levähdyspaikoilta. 99-prosenttisesti ruoka ei ole niissä edes ihan OK.
Vältä kansainvälisiä ketjuja
En ymmärrä, miksi vieraassa maassa mennään syömään tuttuun ja turvalliseen kansainväliseen ketjuun periaatteessa sitä samaa ruokaa kuin kotonakin. Esimerkiksi Teneriffalla suomalaiset menevät ensimmäiseksi syömään lihapullia johonkin baariin. Eikö ulkomailla olon yksi suuri mahdollisuus ole juuri saada uusia elämyksiä ruoan parissa?
Etsi paikallista tietoa
Pääturistikadulla tuskin saa mitään ihan huikeaa ruokaa. Kannattaa aina etsiä käsiin jokin paikallinen lehti, josta saa ajankohtaiset vinkit ravintoloihin. Juuri ne pienemmät ja vähemmän rahaa mainoksiin laittavat ravintolat ovat mahdollisesti niitä aitoja paikkoja, joista voi saada unohtumattomia elämyksiä.
Hakeudu paikallisten joukkoon
Yleisesti ottaen tyhjiä ravintoloita kannattaa välttää. Sen sijaan kannattaa mennä ravintoloihin, jotka ovat pullollaan paikallisia ihmisiä. Saattaa tosin olla vaikeaa tietää, ovatko asiakkaat todella paikallisia vai turisteja – jos katsoo ulkoa täyttä ravintolaa, niin mistä voi tietää, mistä ne ihmiset ovat tulleet?
Ota selvää keittiömestarista
Kannattaa ottaa etukäteen selvää, kuka ravintolan keittiössä on mestarina. Maailmalla mennään ravintolaan oikeastaan sen perusteella, kuka ravintolassa on chef. Suomessa sen sijaan on yhä yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita siitä, kuka keittiössä ruoan suunnittelee ja valmistaa. Minusta se tuntuu erittäin oudolta.
Karta sisäänheittäjiä
Laadukkailla ravintoloilla ei ole kadulla sisäänheittäjiä. Niillä voi olla "rekrytoijia", mutta se tapahtuu muita reittejä pitkin, kuten netin kautta tai postitse. Suoraan ravintolan edessä ei, ei ja ei.
Tarkkaile hintoja
Hintatasosta voi päätellä ravintolan laadun. Liian halvalla ei saa ruokaa, joka olisi hyvää, superlaadukasta sekä valmistettu mistään tinkimättä ja riman alta menemättä. Mikään bisnes maailmassa ei voi pyöriä niin.
Erikseen ovat esimerkiksi neljä viikkoa auki olevat pop up -ravintolat. Niiden taustalla saattaa olla rahakas sponsori, joka on isojen asiakasmassojen toivossa jo etukäteen halukas maksamaan tappiot.
Halpa hinta voi joskus olla myös markkinointikeino johonkin seuraavaan asiaan: tällä kertaa myydään superhalvalla, jotta tutustuttaisiin asiakkaisiin ja saataisiin heidät koukkuun.
Lue myös Makuja-juttu:Mysteerinen Michelin-tarkastaja haastattelussa: Millaista on suomalainen ruoka?
Missä Sauli Kemppainen sitten kehottaa syömään? Katso huippukokin haastattelu, aiheena kulinaristin Berliini!
Uusimmat
-
10:46
Henkilönostimen lenkki petti ja vakavat vammat saanut vanhus kuoli – hoitajille tuomio
-
10:40
Ensitreffit-Anna velloo negatiivissa tunteissa: "Näen asioita, joiden takia emme sovi yhteen"
-
10:38
Hoivayhtiöt: Hallituksen päätös hoitajien vähentämisestä näkyy hoivakodeissa jo nyt – asiakkaat tulevat yhä heikommassa kunnossa
-
10:36
Töhry ei lähdekään kokonaan irti Eduskuntatalosta
-
10:30
Poliisi kertoo Paraisten suuresta operaatiosta: "Tapahtuneesta liikkunut virheellistä tietoa"
-
10:30
Jürgen Kloppista jysähti kova sopimusuutinen – löysi uuden pestin
-
10:22
Kysely yritysten näkemyksistä: "Nousu kuopan pohjalta alkanut"
-
10:03
Sekajätettä vai jotain muuta? Testaa, osaatko lajitella oikein
-
10:00
Salkkarit-juonipaljastukset julki! Hahmo saa kylmää kyytiä
-
09:58
Hizbollah sanoo torjuneensa Israelin hyökkäysyrityksiä – MTV seuraa
-
09:51
Stubb Kiinaan – tapaa presidentti Xin
-
09:35
Puolustusministeriö: Suomi osallistuu useampaan NATO:n tehtävään ensi vuonna
-
09:35
Venäläistähti hylkäsi NHL-historian suurimman sopimuksen
-
09:28
Pankkiautomaatti räjäytettiin Vaasassa – poliisi pyytää vihjeitä
-
09:21
NHL:ssä tärähti 56 miljoonan arvoinen yllätys juuri ennen avauspeliä – "Olin pukenut jo puolet varusteista"
-
09:05
Talvirenkaiden vaihtosesonki käy kuumana: Huomioi nämä asiat
-
08:55
Yksi juoma on nyt selkeä hitti Alkossa
-
08:54
Kurvinen ja Sammallahti ottivat kiivaasti yhteen vesihuollon yksityistämisestä: "Minä olisin hoitanut homman"
-
08:45
Kirja: Lisa Marie Presley piti poikansa ruumista kotonaan kaksi kuukautta
-
08:44
Tutkimus: Ilmastonmuutos voimisti hirmumyrsky Heleneä Yhdysvalloissa
-
Lataa lisää