Sauli Kemppainen on työskennellyt yli 15 vuotta kokkina ulkomaisissa keittiöissä. Nyt hän neuvoo, miten vieraissa maisemissa löytää hyvää ruokaa – kuulemma ei ainakaan sisäänheittäjiä seuraamalla.
Vältä levähdyspaikkoja
Hyviä ravintoloita ei löydy moottoriteiden levähdyspaikoilta. 99-prosenttisesti ruoka ei ole niissä edes ihan OK.
Vältä kansainvälisiä ketjuja
En ymmärrä, miksi vieraassa maassa mennään syömään tuttuun ja turvalliseen kansainväliseen ketjuun periaatteessa sitä samaa ruokaa kuin kotonakin. Esimerkiksi Teneriffalla suomalaiset menevät ensimmäiseksi syömään lihapullia johonkin baariin. Eikö ulkomailla olon yksi suuri mahdollisuus ole juuri saada uusia elämyksiä ruoan parissa?
Etsi paikallista tietoa
Pääturistikadulla tuskin saa mitään ihan huikeaa ruokaa. Kannattaa aina etsiä käsiin jokin paikallinen lehti, josta saa ajankohtaiset vinkit ravintoloihin. Juuri ne pienemmät ja vähemmän rahaa mainoksiin laittavat ravintolat ovat mahdollisesti niitä aitoja paikkoja, joista voi saada unohtumattomia elämyksiä.
Hakeudu paikallisten joukkoon
Yleisesti ottaen tyhjiä ravintoloita kannattaa välttää. Sen sijaan kannattaa mennä ravintoloihin, jotka ovat pullollaan paikallisia ihmisiä. Saattaa tosin olla vaikeaa tietää, ovatko asiakkaat todella paikallisia vai turisteja – jos katsoo ulkoa täyttä ravintolaa, niin mistä voi tietää, mistä ne ihmiset ovat tulleet?
Ota selvää keittiömestarista
Kannattaa ottaa etukäteen selvää, kuka ravintolan keittiössä on mestarina. Maailmalla mennään ravintolaan oikeastaan sen perusteella, kuka ravintolassa on chef. Suomessa sen sijaan on yhä yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita siitä, kuka keittiössä ruoan suunnittelee ja valmistaa. Minusta se tuntuu erittäin oudolta.
Karta sisäänheittäjiä
Laadukkailla ravintoloilla ei ole kadulla sisäänheittäjiä. Niillä voi olla "rekrytoijia", mutta se tapahtuu muita reittejä pitkin, kuten netin kautta tai postitse. Suoraan ravintolan edessä ei, ei ja ei.
Tarkkaile hintoja
Hintatasosta voi päätellä ravintolan laadun. Liian halvalla ei saa ruokaa, joka olisi hyvää, superlaadukasta sekä valmistettu mistään tinkimättä ja riman alta menemättä. Mikään bisnes maailmassa ei voi pyöriä niin.
Erikseen ovat esimerkiksi neljä viikkoa auki olevat pop up -ravintolat. Niiden taustalla saattaa olla rahakas sponsori, joka on isojen asiakasmassojen toivossa jo etukäteen halukas maksamaan tappiot.
Halpa hinta voi joskus olla myös markkinointikeino johonkin seuraavaan asiaan: tällä kertaa myydään superhalvalla, jotta tutustuttaisiin asiakkaisiin ja saataisiin heidät koukkuun.
Lue myös Makuja-juttu:Mysteerinen Michelin-tarkastaja haastattelussa: Millaista on suomalainen ruoka?
Missä Sauli Kemppainen sitten kehottaa syömään? Katso huippukokin haastattelu, aiheena kulinaristin Berliini!
Uusimmat
-
17:57
STM: Perusterveydenhuolto olisi tullut jättää lisäsäästöjen ulkopuolelle
-
17:57
Tre Kronor sai jättipotin – viisi NHL-vahvistusta mukaan samasta seurasta
-
17:50
Konsta Helenius ja Saku Koivun poika kärkivitjoissa – tässä ketjut Suomen MM-kotiavaukseen
-
17:45
Laura Lepistö postasi tunnelmallisia perhekuvia: "Tässä vähän kreisissä ihmiskasassa on kaikki"
-
17:43
Tyly saksalaistieto: Valtteri Bottakselle käymässä kylmät
-
17:43
Pelicans mylläsi ketjunsa – nimihyökkääjän katsomokomennuksen taustalla nolo tapaus: "Se oli järisyttävä"
-
17:36
SDP:n esitys torpattiin: Työrauhalakia ei palauteta perustuslakivaliokunnan käsittelyyn
-
17:32
Ulosmarssi jakoi mielipiteitä Järvenpään jättilukiossa – "Mitä muita lupauksia hallitus rikkoo?"
-
17:32
Suomessa tehdään paljon ilkivaltaa autoihin – tällaiset vahingonteot käyvät kalliiksi
-
17:31
Entisen Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin 23 vuoden vankeustuomio kumottiin New Yorkissa
-
16:53
Oppilas toi kouluun Puolustusvoimien ampumatarvikkeen Hämeenlinnassa
-
16:52
Sadan vuoden vappuperinne katkeaa Helsingissä – opiskelijat järjestävät sen sijaan yllätyksen
-
16:44
Perparim Hetemaj'n Huuhkajat-ura alkoi myrkyllisesti – ex-päävalmentajalta yhä jääkylmä reaktio: "Ei."
-
16:42
Suomelle historiallinen paikka Pariisin olympialaisissa – "Tuntuu tosi hyvältä"
-
16:36
Kymmenet suomalaisyhtiöt ovat julkaisseet tänään tuloksensa – tässä tärkeimmät tiedot
-
16:30
Tunnistaisitko? Tinni Wikström nuoruuskuvissa: "Irc-galleriaan kurkkaaminen ei pettänyt tälläkään kertaa"
-
16:29
Kaisa Korhonen on kuollut – näin Jussi Chydenius muistelee äitiään
-
16:19
Tällaisia seurauksia ministeri Meri haluaa alle 15-vuotiaille rikoksista: Kännykkä pois, arestia, siivoamista…
-
16:16
Presidentti Stubbin terveydestä julkaistiin lausunto – lue professorin arvio sanasta sanaan
-
16:15
Yli 150 luotsivalasta rantautui Australiassa – “Ihmiset ovat järkyttyneitä”
-
Lataa lisää