Mainos

Metsuri kilometrikorvausleikkurista: Toivon, että järki voittaa

Rovaniemeläinen metsuri Arto Tuisku on pöyristynyt hallituksen suunnitelmista leikata työajoista maksettavaa kilometrikorvausta.

Tuisku ajaa työnantajan määräämiä pakollisia työajoja vajaat 30 000 kilometriä vuosittain, ja suunnitellut leikkaukset koskevat kipeimmin juuri paljon ajavia.

– Tuntuu oudolta, että leikkauksia suunnitellaan samalla, kun autoilun kustannukset koko ajan nousevat. Jos leikkaukset toteutuvat, menetän vuodessa useamman tuhatta euroa, ja omasta kukkarostani, Tuisku sanoo.

Hallituksen kaavailuissa korvaus ajetulta kilometriltä laskisi nykyisestä 45 sentistä 43 senttiin. Yli 15 000 kilometriä ajavia kuitenkin rokotettaisiin rajummin: rajan jälkeen kilometrikorvaus olisi vain 25 senttiä.

Tuisku onkin sitä mieltä, että leikkaukset iskisivät pahimmin pitkien välimatkojen Suomeen, kuten Lappiin, jossa ajettavaa tulee usein enemmän kuin etelässä.

Kepulikonstit ärsyttävät

Muun muassa metsureita edustava ammattijärjestö Puuliitto pitää leikkaussuunnitelmia kylmäkiskoisina ja katsoo niiden osuvan kipeimmin juuri niihin, jotka autoa välttämättä tarvitsevat.

Puuliittoa myös hiertää se, että sen mielestä leikkauksia perustellaan veronkierron ja harmaan talouden ehkäisyllä. Liiton mukaan rehellisiä työntekijöitä ja yrittäjiä ei saisi rangaista korvausten väärinkäyttäjien teoista ja samaa mieltä on Tuisku.

– Ei tunnu hyvältä, että käytetään kepulikonsteja. Siinä tulee pää vetävän käteen itsellekin, Tuisku sanoo.

Jos leikkaukset toteutuvat, Tuisku aikoo jatkossa kysellä työmaita lähempää, tosin sitä yrittänevät myös kollegat. Työantajallaan Stora Ensolla luottamusmiehenä työskentelevä Tuisku kertoo, että kaikki, niin metsurit kuin toimihenkilötkin, ovat olleet suunnitelmista kauhuissaan.

– Toivon kumminkin, että järki voittaa tässä asiassa. Jos ei muuten, niin ainakin 15 000 kilometrin rajaa voisi nostaa 20 000 kilometriin.

Myös Puuliiton mielestä leikkauksista olisi syytä luopua. Ainakaan niitä ei sen mielestä pitäisi käsitellä nyt alkavassa budjettiriihessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.