Mainos

Metsäalalle sovinto

Metsäteollisuuden puunsaantia uhannut STTK:laisen Metsäalan toimihenkilöliitto Meton tukilakko on peruuntunut. Meto, akavalainen Suomen Metsänhoitajaliitto sekä työnantajapuolta edustava Erityispalvelujen työnantajaliitto pääsivät sopimukseen toimihenkilöitä koskevasta työehtosopimuksesta hieman ennen kuutta aamulla.

Tukilakon oli määrä alkaa kuudelta, mikäli sovintoa ei oltaisi saavutettu. Nyt tehty sopimus koskee vajaata tuhatta Meton ja metsänhoitajaliiton Metsäkeskuksissa ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiossa työskentelevää jäsentä. Sopimuksen piiriin kuuluvat toimihenkilöt ehtivät olla lakossa kolme viikkoa. Tukilakon alkamiselle asetettu aikataulu venyi 12 tunnilla yli iltakuudeksi asetetun takarajan. Neuvotteluja käytiin valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla aamupäivästä lähtien.

Tukilakko olisi keskeyttänyt nopeasti suuren osan teollisuuden raakapuun kuljetuksista ja monilla tehtailla myös puun vastaanoton. Se olisi vaikuttanut välittömästi sahojen sekä muutaman päivän kuluttua myös sanoma- ja aikakauslehtipapereita valmistavien tehtaiden toimintaan. Lakko olisi koskenut Metsäliiton, Enson, UPM-Kymmenen, metsänhoitoyhdistysten ja metsähallituksen palveluksessa olevia metsätoimihenkilöitä.

Palkankorotukset tupo-tasoa

Kiistassa oli kyse sekä palkoista että liittojen sopimusoikeuksista. Hyväksytyn sopimuksen mukaan metsätoimihenkilöiden palkankorotukset vastaavat suurinpiirtein tulopoliittisen kokonaisratkaisun tasoa. Samalla uudistetaan metsätoimihenkilöiden palkkausjärjestelmää, mikä lisää sopimuksen kustannuksia myöhemmin. Ratkaisu takaa sopimusoikeudet myös akavalaisille metsänhoitajille.

STTK:laiset metsätoimihenkilöt ovat olleet ilman sopimusta viime tammikuusta lähtien. Akavalaisten metsänhoitajien työsopimukset ovat olleet henkilökohtaisia. Järjestöillä oli yhteinen sopimus ja samat palkkaperusteet toimiehtosopimuksen puitteissa vuoteen 1994.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.