Mainos

Meteorologi: Helle ja kostea ilma ovat raskas yhdistelmä – helteet vielä kovenevat

Ilmatieteen laitos on antanut hellevaroituksen. MTV3:n meteorologin mukaan lämpötilat ovat edelleen nousussa. Ilma on myös kosteaa.

Ilmatieteen laitos varoittaa alkuviikon tukalasta helteestä maan etelä- ja keskiosassa. Tiistaina maan etelä- ja keskiosassa tukalan helleaallon todennäköisyys on 30 prosenttia.

MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että hellevaroitus annetaan silloin, jos päivälämpötilat ylittävät 27 astetta vähintään kolme peräkkäistä vuorokautta.

Helleaalto voi aiheuttaa terveysongelmia etenkin vanhuksille ja sairaille. Erityisen tukala helle on silloin, kun siihen yhdistyy korkea ilmankosteus.

– Helle yhdistettynä kosteaan lämpötilaan pahentaa asiaa. Kun ilma on kostea, hiki ei haihdu iholta, ja olo voi tuntua ahdistavalta.

Helle voi jopa tappaa. Pitkään jatkunut helle ja tavallista kylmempi jakso talvella aiheuttavat tutkimusten mukaan huomattavan määrän ennenaikaisia kuolemia niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa etenkin vanhuksille, joilla on sydän- ja hengitystie-elinten sairauksia.

Etelä kuumenee, pohjoinen viilenee

Kesä on tullut tänä vuonna Suomeen yhdestä viikosta kuukauteen etuajassa. Etelässä helteet sen kun kovenevat.

– Tänään on päästy yleisesti 27–28 asteen lukemiin Rovaniemellä asti. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpenee huomenna edelleen ja lämpötilat voivat nousta paikoin jopa 30 asteeseen. Etelärannikolla merituuli viilentää lämpötiloja, mutta siellä on toisaalta aurinkoisinta.

Jokelan mukaan kesäiset lämpötilat jatkuvat pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta ainakin viikon loppuun.

– Keskiviikkona ja torstaina viilenee etelä- ja keskiosissa maata vähän, mutta vain väliaikaisesti. Silloin lämpötilat ovat koko maassa noin 20 asteessa. Sen jälkeen sää jälleen lämpenee ja kesä jatkuu.

Pohjoisessa lämpötilat romahtavat.

– Sateet lisääntyvät ja lämpötilat voivat jäädä lähipäivinä alle parinkymmenen asteeseen. Alkuviikolla voi tulla rankkojakin sade- ja ukkoskuuroja.

Järvissä kelpaa polskia

Järvien pintavedet ovat tällä hetkellä yli viisi astetta tavallista lämpimämpiä. Uimakausi luonnonvesissä on alkanut siis huomattavasti tavallista aiemmin.

– Itse asiassa lämpötilat ovat monin paikoin ylittäneet mittaushistorian arvot. Monissa järvissä ole ollut ainakaan kymmeneen vuoteen näin lämpimiä vesiä tähän aikaan vuodesta.

Keski-Suomessa järvivesien lämpötilat ovat tällä hetkellä noin 16–21-asteisia. Esimerkiksi Pielisellä Pohjois-Karjalassa ja Lappajärvellä Etelä-Pohjanmaalla veden lämpötila on kohonnut jo yli 20 asteen. Pielisen lämpötila on yli kymmenen astetta keskiarvoa korkeammalla.

Inarijärvellä Lapissa pintaveden lämpötila oli sunnuntaina 18,3 astetta, joka on yli 11 astetta keskiarvoa korkeampi.

Lisäksi metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa. Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan maakuntia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.