Mainos

Juhannus on ollut lämpimin lähes 20 vuoteen – huomenna hätyytellään 30 asteen rajaa

Helleraja on mennyt tänään rikki monella paikkakunnalla. Koko juhannus on ollut yksi 2000-luvun lämpimimmistä. MTV Uutisten meteorologin Markus Mäntykannaksen mukaan huomenna sää lämpenee edelleen.

Hellelukemat ovat ylittyneet tänään useilla paikkakunnilla Etelä- ja Itä-Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpimintä on ollut Mäntsälässä Uudellamaalla, jossa mitattiin iltapäivällä 27,4 asteen lukemat. Helleraja on mennyt rikki myös muun muassa Kuopiossa, Varkaudessa ja Espoossa.

Näin laajalti helleraja ei ole mennyt rikki vuosikausiin. Viimeksi päästiin hellerajalle juhannuksena Saarijärvellä Keski-Suomessa vuonna 2010.

Markus Mäntykannas kertoo, että juhannus on lämpimin sitten vuoden 1999. Tosin juhannus on ollut lämmin nyt lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa – Pohjois-Suomessa lämpötilat ovat olleet lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Maanantaiaamuna jytisee ja sataa

Huomisesta on Mäntykannaksen mukaan tulossa juhannusviikonlopun lämpimin ja laajoilla alueilla myös aurinkoisin päivä.

– Kaikkein aurinkoisinta ja lämpimintä taitaa olla eteläisessä Suomessa. Huomenna mennään hyvin todennäköisesti jo hyvin lähelle 30:a astetta parhaimmillaan. Hellelukemia riittää maan keskiosan korkeudelle saakka. Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee. 20 asteen raja kulkee Keski-Lapin korkeudella. Lähinnä Pohjois-Lapissa on epävakaisempaa ja viileämpää.

Huomisiltana Suomea lähestyy etelän puolelta ukkosrintama.

– Voi olla, että sen ensimmäiset sateet rantautuvat Lounais-Suomeen jo illan aikana. Maanantain vastaisena yönä ja maanantaiaamuna voi jytistä ja sataa rankasti laajemminkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Koko maanantai on monin paikoin sadepäivä ukkosineen, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa on mahdollisuus vielä miltei hellelukemiinkin.

Maanantain jälkeen sää jatkuu lämpimänä ja kesäisenä, mutta vaihtelevana.

– Sade- ja ukkoskuuroja on tiedossa kesäiseen tapaan. Keskimäärin ensi viikolla kuulutaan lounaisvirtausten piiriin. Mutta kesäisiä lämpötiloja on silti tarjolla; lämpötila kohoaa auringonpaisteessa yli 20 asteeseen.

Ensimmäiset sinilevät havaittu

Meren rannoilla tuuli voi tehdä vielä kesäkuussa ilman mittarin lukemia viileämmän tuntuiseksi.

– Näin alkukesästä ihan heinäkuun puolelle asti merituuli vilvoittaa helteellä rannikkoa. Meri on vielä sen verran kylmä, että se tuo kylmää ilmaa rantaviivalle.

Toisaalta meri alkaa olla niissä lämpötiloissa, että sinileväkukinnot ovat alkaneet jo paikoin kukkia. Tänään sinilevää on havaittu ainakin Helsingin Munkkiniemen ja Seurasaaren uimarannoilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.