Mainos

Metalliliiton neuvottelut katkesivat – kilpailukykysopimus vaarassa

2:16

Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut kilpailukykysopimuksesta ovat katkenneet. Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan edellytyksiä löytää neuvotteluratkaisua ei ollut.

Metalliliitto aikoi ilmoittaa keskusjärjestöille kello 16, että neuvottelutulosta ei ole. Neuvottelut kariutuivat Aallon mukaan siihen, ettei yhteistä näkemystä työajan pidentämisestä löytynyt. 

– Me esitimme työnantajalle, että paikallisesti voidaan sopia, koska siellä on parhaat edellytykset katsoa, mihin työaika sijoitetaan, Riku Aalto sanoo.

Työnantaja Teknologiateollisuuden näkemys kariutumisen syystä on täysin eri. Työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroisen mukaan neuvottelut kaatuivat kiistaan työajan pidennyksen kestosta. Hänen mukaansa Metalliliitto ei ollut valmis työajan pysyvään pidentämiseen. 

– Keskeisin kiistakysymys liittyy kilpailukykyongelman pysyvyyteen. Metalliliitto näki ilmeisestikin, että kysymys on väliaikaisesta ongelmasta, eikä ollut valmis rakentamaan pysyvää ratkaisua, jolla työaikaa olisi pidennetty 24 tunnilla, Inkeroinen sanoo.

Inkeroisen mukaan Teknologiateollisuus olisi ollut valmis siihen, että työajan pidentämisen tavasta sovitaan paikallisesti.

Koko sopimus vaakalaudalla

Metalliliiton jääminen kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle kaataisi todennäköisesti koko sopimuksen. Aalto ei tuoreeltaan halunnut arvioida sopimuksen kohtaloa. Kariutunut sopimus olisi koskenut 70 000:ta Teknologiateollisuuden jäsenyrityksen työntekijää. 

– Tämä jää keskusjärjestöjen ja maan hallituksen arvioitavaksi, että mikä kattavuuskriteeri on. Me emme halua lähteä sitä arvioimaan.  
Aallon mukaan on liian aikaista arvioida, mitä pitäisi tapahtua, että neuvottelupöytään palattaisiin.

– Niin kauan kun meidän keskinäinen näkemysero on näin suuri, ennen kuin saadaan siihen jotain liikettä aikaiseksi, vasta sen jälkeen voidaan arvioida, onko järkevää neuvottelupöytään mennä. 

Teknologiateollisuuden Inkeroisen mielestä liitto on velvollinen toimimaan kilpailukykysopimuksen hengen mukaisesti.  

– Totta kai jos neuvottelukumppani arvioi tilannetta uudestaan, me olemme valmiita hakemaan ratkaisua. Mutta sen pitää olla pysyvä ratkaisu. 

Teknologiateollisuus jatkaa neuvotteluita muilla sopimusaloillaan.  
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei avustajansa mukaan aio tänään kommentoida kilpailukykysopimuksen tilannetta. Myöskään työministeri Jari Lindström (ps.) ei aio kommentoida asiaa.  

3:44

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.