Merkelin kausi Saksan johdossa päättymässä: Samaan aikaan ehdokkaiden puheet kovenevat

2:06
Saksan vaalitaistelussa käynnistymässä kova loppukiri

Kannatuskyselyjen perusteella Saksassa sosialidemokraatit ovat voittamassa hallituksen pääpuolueen, kristillisdemokraatit 2-3 prosentin erolla. Vaalitaistelussa konservatiiviehdokas Armin Laschet on pelotellut äänestäjiä sillä, että vaalien jälkeen myös vasemmistopuolue voi nousta hallitukseen.

Gallupien suosikkia, Olaf Scholzia Laschet on kovistellut niin poliisitutkinnasta valtiovarainministeriössä kuin mahdollisesta puna-vihreät-puna -hallituksesta.

Laschetin epäonneksi Saksassa on yksi suosittu esimerkki tällaisestakin hallituksesta, Thüringenin osavaltion pääministeri, vasemmistopuolue Linken Bodo Ramelow on johtanut jo kahta puna-vihreät-puna -hallitusta. Ramelowilla on hiljaisena tukenaan – kristillisdemokraatit.

– Pian taas kaksi vuotta olen onnistunut vähemmistöpuolueen edustajana johtamaan vähemmistöhallitusta ja yhä vastuullisesti kehittämään yhteistyötä tässä osavaltiossa päivästä toiseen. Pidän sellaista hallitusta mahdollisena, yhtenä hyväksyttävänä mahdollisuutena äänestäjille. Me emme voi valita äänestäjiä sen mukaan, mikä tulos meille poliitikoille on mieluisin, Ramelow kommentoi.

Vaalitaistelussa on vedetty esiin vasemmistopuolueen ohjelmaan kirjattu Natosta irtautuminen. Ramelow peräänkuuluttaa johtavilta poliitikoilta rohkeutta keskustella Naton nykyisestä roolista, sen onnistumisista ja epäonnistumisista. 

– Jos Natoa tarkastellaan aina vain amerikkalaisesta näkökulmasta, jää vastaus saamatta moniin polttaviin kysymyksiin. Miten menettelemme Turkin kanssa? Miten suhtaudumme siihen, että Nato-kumppanimme Turkki on Irakissa ja Syyriassa yhä kaikkien ihmisoikeuksien vastaisesti sotilasoperaatiossa? Miksi NATO vaikenee tästä asiasta, Ramelow kysyy.

Äänestäjien keskuudessa vasemmiston ja vihreiden hallitus ei saa kovin kovaa kannatusta, ei tosin niin sanottu liikennevalo-, eli demareiden, liberaalien ja vihreiden, hallistuskaan. 

Hallitusneuvotteluiden ennakoidaan kestävän kuukausia.

MTV Uutiset seuraa Saksan liittopäivävaaleja tiiviisti, ja vaalipäivänä 26.9. MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa esitetään suorana lähetyksenä erikoisohjelma Saksan vaalit – kenestä Merkelin seuraaja? Klo 22.35-23.05.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja