Merkel: Suomen siunaama Nord Stream 2 -kaasuputkihanke ei voi edetä ilman selvyyttä Ukrainan roolista – "Ei ole vain taloudellinen asia"

Nord stream -teema kiinnostaa venäläisiä 1:33

Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke ei voi edetä ilman selvyyttä Ukrainan tulevasta roolista kaasun kauttakulkumaana. Asiasta kertoi Reuters.

Video: Nord stream -teema kiinnostaa venäläisiä (uutisjuttu joulukuulta 2017)

– Hanke ei ole mahdollinen ilman selvyyttä Ukrainan roolista kauttakulussa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi Berliinissä yhteisessä lehdistökokouksessa Ukrainan presidentin Petro Poroshenko kanssa.

– Tämä ei ole vain taloudellinen asia, vaan sillä on myös poliittisia merkityksiä.

Täten Merkel ottaa tiukempaa roolia hankkeen suhteen. Saksan meriasioista vastaava viranomainen on aikaisemmin antanut vihreää valoa kaasuputken rakentamiselle. Suomi on antanut luvan rakentaa kaasuputken Suomen talousvyöhykkeelle viime viikolla.

Puhunut Putininkin kanssa

Itä-Euroopan ja Baltian maat pelkäävät kaasuputken lisäävän riippuvuutta venäläisestä kaasusta ja heikentävän Ukrainan roolia kauttakulkumaana.

Merkel kertoi, että on puhunut aiheesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimessa maanantaina.

– Sanoin myös presidentti Putinille eilen, ettei ei voi olla siten, että Nord Stream 2:n takia Ukrainalla ei ole merkitystä liittyen kaasun kuljetukseen, Merkel sanoo.

Nord Stream 2 -kaasuputkihanke kulkisi Venäjältä Saksaan Itämeren kautta. Se kaksinkertaistaisi olemassa olevan Nord Stream -kaasuputken vuosittaisen kapasiteetin, joka on 55 miljardia kuutiometriä.

Lue myös:

    Uusimmat