Mainos

Merkel runttaa DDR-aktiivien kelkkaan hypänneet demarit

DDR:n kommunistidiktatuurista vatanneen SED-puolueen perintö jakaa Saksaa edelleen. Liittokansleri Angela Merkel tuomitsee SED:n raunioille perustetun Linke-vasemmistopuolueen ja demareiden koalition Thüringenin osavaltiossa.

Thüringen on saamassa ensimmäisenä yhdistyneen Saksan osavaltiona pääministerin, joka edustaa entisten DDR-aktiivien miehittämää vasemmistopuoluetta (Linke). Vasemmiston, sosiaalidemokraattien ja vihreiden muodostaman koalition vetäjäksi nousee osavaltiovaalit voittaneen Linken johtaja Bodo Ramelow.

Ramelow on syntynyt Ala-Saksissa. Hän on demareista Linke-puolueeseen loikanneen entisen valtiovarainministerin Oskar Lafontainen ohella vasemmiston merkittävin Länsi-Saksasta tuleva johtohahmo.

Merkel sättii oman oikeistolaisen CDU-puolueensa tilaisuudessa sekä demareita että vihreitä, jotka suostuvat mukaan Ramelown johtamaan koalitioon. Liittokansleri muistuttaa, että vihreiden riveissä on paljon entisiä DDR:n toisinajattelijoita, joilla on kitkeriä muistoja turvallisuuspalvelu Stasin sortokoneistosta.

Evankelisen pastorin tytär Angela Merkel on itse syntynyt, kasvanut ja opiskellut DDR:ssä.

Myös DDR-taustainen liittopresidentti Joachim Gauck on paheksunut SED:n seuraajapuolueen edustajan valintaa Thüringenin pääministeriksi. Gauck oli yksi Berliinin muurin murtumiseen marraskuussa 1989 johtaneen rauhanomaisen vallankumouksen avainhahmoista.

Keskustelua Thüringenin uudesta hallituksesta kärjistää se, että 9. marraskuuta vietetään muurin murtumisen 25-vuotisjuhlia. Entisessä DDR:ssä vahvaan asemaan viime vuosina nousseen vasemmistopuolueen edustajia on moitittu siitä, että he eivät suostu aina tuomitsemaan DDR:n mahtipuolueen SED:n ja turvallisuuspalvelu Stasin sortokoneistoa.

– Stasin syynääminen loukkasi ihmisten vapautta koko ajan. Miten tällaistä valtiota sitten pitäisi kutsua?, Merkel provosoi Berliinissä muurin murtumisen 25-vuotisjuhlien alla.

– Tottakai DDR oli epäoikeudenmukainen sortovaltio, liittokansleri jatkoi päättäväisesti.

SED:n seuraajapuolueen asenteita kuvaa hyvin se, että sen kansanedustajat eivät olisi halunneet päästää tunnettua DDR-toisinajattelijaa Wolf Biermannia esiintymään, kun liittopäivillä juhlittiin muurin murtumista. Biermann karkotettiin DDR:stä vuonna 1976. Saksojen yhdistymisen jälkeen hän on kuulunut vanhojen DDR-aktiivien miehittämän vasemmistopuolue Linken kovaäänisimpiin arvostelijoihin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja