Merkel runttaa DDR-aktiivien kelkkaan hypänneet demarit

DDR:n kommunistidiktatuurista vatanneen SED-puolueen perintö jakaa Saksaa edelleen. Liittokansleri Angela Merkel tuomitsee SED:n raunioille perustetun Linke-vasemmistopuolueen ja demareiden koalition Thüringenin osavaltiossa.

Thüringen on saamassa ensimmäisenä yhdistyneen Saksan osavaltiona pääministerin, joka edustaa entisten DDR-aktiivien miehittämää vasemmistopuoluetta (Linke). Vasemmiston, sosiaalidemokraattien ja vihreiden muodostaman koalition vetäjäksi nousee osavaltiovaalit voittaneen Linken johtaja Bodo Ramelow.

Ramelow on syntynyt Ala-Saksissa. Hän on demareista Linke-puolueeseen loikanneen entisen valtiovarainministerin Oskar Lafontainen ohella vasemmiston merkittävin Länsi-Saksasta tuleva johtohahmo.

Merkel sättii oman oikeistolaisen CDU-puolueensa tilaisuudessa sekä demareita että vihreitä, jotka suostuvat mukaan Ramelown johtamaan koalitioon. Liittokansleri muistuttaa, että vihreiden riveissä on paljon entisiä DDR:n toisinajattelijoita, joilla on kitkeriä muistoja turvallisuuspalvelu Stasin sortokoneistosta.

Evankelisen pastorin tytär Angela Merkel on itse syntynyt, kasvanut ja opiskellut DDR:ssä.

Myös DDR-taustainen liittopresidentti Joachim Gauck on paheksunut SED:n seuraajapuolueen edustajan valintaa Thüringenin pääministeriksi. Gauck oli yksi Berliinin muurin murtumiseen marraskuussa 1989 johtaneen rauhanomaisen vallankumouksen avainhahmoista.

Keskustelua Thüringenin uudesta hallituksesta kärjistää se, että 9. marraskuuta vietetään muurin murtumisen 25-vuotisjuhlia. Entisessä DDR:ssä vahvaan asemaan viime vuosina nousseen vasemmistopuolueen edustajia on moitittu siitä, että he eivät suostu aina tuomitsemaan DDR:n mahtipuolueen SED:n ja turvallisuuspalvelu Stasin sortokoneistoa.

– Stasin syynääminen loukkasi ihmisten vapautta koko ajan. Miten tällaistä valtiota sitten pitäisi kutsua?, Merkel provosoi Berliinissä muurin murtumisen 25-vuotisjuhlien alla.

– Tottakai DDR oli epäoikeudenmukainen sortovaltio, liittokansleri jatkoi päättäväisesti.

SED:n seuraajapuolueen asenteita kuvaa hyvin se, että sen kansanedustajat eivät olisi halunneet päästää tunnettua DDR-toisinajattelijaa Wolf Biermannia esiintymään, kun liittopäivillä juhlittiin muurin murtumista. Biermann karkotettiin DDR:stä vuonna 1976. Saksojen yhdistymisen jälkeen hän on kuulunut vanhojen DDR-aktiivien miehittämän vasemmistopuolue Linken kovaäänisimpiin arvostelijoihin.

Lue myös:

    Uusimmat