”Meri on parasta Suomessakin” – Huippusurffarin tekniikkakurssit vetävät väkeä Helsingissä

Huippusurffarin tekniikkakurssilla Helsingissä 1:48

Surffattavat aallot ovat Suomessa harvinaista herkkua. Suomen tunnetuimpiin surffaajiin kuuluva Kalle Carranza päätti keväällä haluavansa pysyä surffauskunnossa Suomessakin ollessaankin.

– Huomasin, että Suomessa ollessani surffauskunto laski. Ajattelin, että olisi hyvä päästä melomaan ja siinä samalla voisi opettaa muitakin.

Useita vuosia ammatikseen surffanneen Carranzan idea ei mennyt aluksi läpi sulattelematta.

– Tyttöystävä ja frendit sanoivat aluksi, että "ei siitä tuu mitään, eihän kukaan halua oppia melomaan", hän nauraa.

– Ensimmäisissä treeneissä meitä oli noin kahdeksan, toisissa noin viisitoista ja sen jälkeen täällä on riittänyt väkeä.

Monipuolista treeniä

Carranzan treenimuodon ovat löytäneet etenkin suomalaiset aloittelijat. Harjoittelu alkaa ensin sisätiloista joogasalista, jossa tehdään lajiin liittyviä lihaskunto-, tasapaino- ja hengitysharjoituksia.

Sen jälkeen Carranza on vienyt surffaajanalut mereen, ennen kaikkea harjoittelemaan melomista.

–Yleensä ensikertalaiset ajattelevat, että surffaamisessa on tärkeintä seistä laudan päällä ja pysyä tasapainossa. Tosiasiassa suurin osa ajasta menee meloessa.

–Kun menee laskettelemaan, hissit vievät sut ylös. Surffatessa pitää kuitenkin päästä ensin line up:iin, jotta voi ylipäänsä yrittää ottaa aaltoja. Jos saa aallon, pitää meloa takaisin kymmeniä kertoja. Se on surffaajalle tärkein taito.

Opetus jatkuu ensi vuonna

Carranzan tunneilla käyvä Pauliina Louhiala-Hänninen on samaa mieltä.

– Laudalla seisominen on loppujen lopuksi pienessä osassa. Tärkeintä on jaksaa meloa, jotta voi taistella aaltoja vastaan.

Neljä kuukautta surffaamista harrastanut Pauliina Toivanen myöntää, että perinteisten surffikohteiden lämpö houkuttelee aika ajoin.

– Viimeksi kun meni veteen, niin melkeinpä toivoi, että olisi jossain kaukomailla, hän nauraa.

– Mutta sitten nähtiin mereltä Helsingin auringonlasku ja siinä oli fiilistä.

Carranza viettää puolet vuodesta tyttöystävänsä kanssa Meksikossa, missä he vetävät surffaus- ja joogaretriittejä. Surffari sanoo,  tekniikkaopetus Suomessa ollut vain yhden kesän kokeilu. Opetusta on tarkoitus jatkaa ensi kesänäkin.

Mutta mikä Suomen vesissä surffaamisessa on mielekästä?

– Varmaan se meri, Louhiala-Hänninen vastaa.

– Se on parasta joka paikassa. Suomessakin.

Lue myös:

    Uusimmat