Menetitkö luottotietosi? Näitä yllättäviä asioita et saa ehkä enää hankittua

3:03
Inka menetti luottotietonsa 18-vuotiaana ja kertoo MTV Uutisille tarinansa

Maksuhäiriömerkintä luottotietorekisterissä, eli toisin sanoen luottotiedottomuus vaikuttaa moniin elämän eri osa-alueisiin, eikä niitä kaikkia välttämättä osaa odottaa.

Moitteettomia luottotietoja arvostetaan suomalaisessa yhteiskunnassa korkealle, joten jos laskujaan ei saa maksettua ja tilanne päätyy maksuhäiriömerkintään, voivat seuraukset olla kauaskantoisia.

Maksuhäiriömerkintä ei itsessään estä velalliselta mitään, mutta pääsääntöisesti luottotiedottomuus ainakin tekee monista asioista haastavampia, ellei mahdottomia.

Listasimme asioita, joihin maksuhäiriömerkintä vaikuttaa:

Asunnon vuokraaminen

Useimmat asunnonvuokraajat eivät hyväksy maksuhäiriömerkintöjä asunnonhakijan luottotiedoissa. Joitain yrityksiä ja yksityisiä vuokranantajia ei luottotiedottomuus haittaa, mutta hakija saattaa joutua maksamaan suurempia vakuusmaksuja tai vuokria etukäteen.

Työpaikka

Lain mukaan työnantaja saa tarkastaa hakijan luottotiedot, jos tehtävässä käsitellään rahaa, tehdään merkittäviä taloudellisia päätöksiä tai työskennellään yksityiskodeissa ilman valvontaa. Luottotietojen tarkistuksen perusteeksi riittää esimerkiksi kassatyöskentely.

Pankki- ja luottokortit

Luottokorttia ei lähes poikkeuksetta myönnettä luottotiedottomalle. Peruspankkipalvelut kuuluvat peruspalveluihin, jotka on taattu kaikille luottotiedoista riippumatta. Pankit voivat kuitenkin valita asiakkaansa, ja eivätkä kaikki myönnä edes tavallisia pankkikortteja, joissa ei ole tilin ylityksen mahdollisuutta.

Pankki- ja opintolainat

Pankkilainan saaminen ei ole mahdotonta luottotiedottomalle, mutta se on vaikeaa. Jos lainaa myönnetään, yleensä vakuudet ovat korkeammat, eli esimerkiksi tarvitaan ulkopuolisia lainantakaajia. Opintolainaan saa valtiontakauksen, mutta useimmat pankit kieltäytyvät myöntämästä lainaa luottotiedottomalle.

Vakuutukset 

Vakuutusyhtiöt myöskin voivat valita asiakkaansa, ja käytännössä luottotiedottoman on vaikea saada vakuutuksia. Jotkin vakuutukset, kuten kotivakuutus, kuuluu peruspalveluihin, joihin kaikilla on oikeus. Sen saadakseen luottotiedoton kuitenkin yleensä tarvitsee takaajan, ja hän voi joutua maksamaan vakuutusmaksut kerralla vuodeksi eteenpäin.

Puhelin-, netti- ja muut kuukausiliittymät

Puhelin- ja internetoperaattorit eivät pääsääntöisesti myönnä kuukausiliittymiä luottotiedottomille. Väliaikaisia prepaidliittymiä voi sen sijaan hankkia kuka tahansa. Sähkösopimus kuuluu perusoikeuksiin, jota ei voi olla myöntämättä maksuvaikeuksista riippumatta, ellei velkasi kohdistu juuri kyseiseen asiaan.

Osamaksusopimukset ja kulutusluotot

Jos olet tottunut päivittämään esimerkiksi puhelimesi aina uusimpaan malliin ja maksamaan sen pienissä erissä osamaksulla, luottotiedottomalle se on käytännössä mahdotonta. Myöskään kulutusluoton myöntäjät ja pikavippifirmat eivät yleensä myönnä lainaa luottotiedottomalle. 

Postimyynti ja verkkotilaus

Luottotiedoton ei  yleensä voi tilata postimyynnillä tai verkosta tavaraa laskulle, mutta yleensä tilanteen voi ratkaista ennakkomaksulla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja