Menehtynyt James Bond -näyttelijä Sean Connery kyllästyi ikoniseen roolihahmoonsa – yllättävä tapahtuma sai palaamaan hänet vuosia myöhemmin elokuvaan

2:27
Näyttelijä Sean Connery nukkui pois rauhallisesti Bahamalla – tässä paloja legendan uralta

Oli lähellä, että Sean Connerysta olisi tullut ammattilaisjalkapalloilija. Hän teki kuitenkin päätöksen, joka muutti elämän suunnan. 

Skotlantilaislähtöinen näyttelijä Sean Connery on kuollut, asian vahvisti hänen läheisensä BBC:lle lauantaina 31. lokakuuta. Connery teki mittavan uran näyttelijänä ja hänet muistetaan erityisesti James Bondin roolistaan.

 Connery syntyi  Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa 25. elokuuta vuonna 1930. 

Connery lopetti koulunkäynnin 13-vuotiaana ja aloitti työn teon ryhtymällä tavarantoimittajaksi, ennen kuin siirtyi kuninkaaliseen laivastoon. kolme vuotta palveluksessa oltuaan, hän sai mahahaavan.

Ennen näyttelijäuraasa hän tienasi elantoaan kaikin tavoin, ajoi kuorma-autoa, työskenteli hengenpelastajana ja poseerasi paikallisessa taidekorkeakoulussa mallina. 

"Paras päätös"

Taiteilja Richard Demarco maalasi Connerya, kun hän oli mallina paikallisessa taidekorkeakoulussa. Demarco onkin todennut jälkeenpäin, ettei löydä sanoja näyttelijän ulkomuodolle, sillä hän niin upea. Taiteilija kutsuikin Connerya adoniksen perikuvaksi. 

BBC:n mukaan Connery kokeili taitojaan myös jalkapalloilijana, kun hän sai houkuteltua Matt Busbyn puolelleen, joka tarjosi lopulta noin 30 euron viikkosopimusta Mancehster United -jalkapallojoukkueessa. 

Samaan aikaan hän näytteli myös paikallisessa teatterissa ja tuli lopulta siihen lopputulemaan, että jatkaa uraansa sen saralla, sillä jalkapalloilijan ura voi loppua liian lyhyeen. Conneryn on todennut myöhemmin sen olleen yksi hänen parhampia päätöksiä. 

Vuonna 1953 Connery osallistui myös Mister Universe -kisaan. 

"Naiset pitävät hänestä"

Ensimmäisen roolinsa hän teki vuonna 1954 Lilacs-elokuvassa. Hän teki myös pieniä rooleja televisio-ohjelmissa, kuten BBC:n Dixon of Dock Green -poliisisarjassa. 

Ensimmäisen pääroolin hän sai vuonna 1957 Blood Money -televisioelokuvasta, jossa hän näytteli nyrkkeilijää, jonka ura oli laskussa. Hollywood-legenda Jack Palance oli tehnyt elokuvasta kuuluisan myös rapakon takana. Palance ei halunnut matkustaa Lontooseen, joten ohjaajan vaimo oli ehdottanut Connerya. 

– Naiset pitävät hänestä, ohjaajan puoliso oli todennut. 

Sitten tuli James Bond. Ohjaajat Cubby Broccoli ja Harry Saltzman olivat saaneet oikeudet  Ian Flemingsin kirjoittamaan novelliin ja nyt he etsivätkin siihen sopivaa näyttelijää. 

Broccolin vaimo oli sitä mieltä, että Connerylla olisi rooliin tarvittavaa, magnetisoivaa ja oikeanlaista vetovoimaa.

Kyllästyi rooliinsa

Connerryn ohjaajaystävä Terence Young otti hänet siipien alleen ja opetti James Bond -rooliin soveltuvaa hienostonutta käytöstapaa viemällä hänet hienostuneisiin ravintoloihin ja kasinoille. 

Connoryn menestys oli taattu ja pian perään tuli neljä muuta James Bond Elokuvaa, Salainen agentti 007 Istanbulissa (1963),  007 ja kultasormi (1964), Pallosalama (1965) ja Elät vain kahdesti (1967).

Vaikka ihmiset saivat seurata Conneryn menestystarinaa James Bondina, oli itse tähti kyllästynyt rooliinsa, kun Elät vain kahdesti -elokuva sai ensi-iltansa. Hän pelkäsi,  että hänet tullaan identifioimaan roolihahmoonsa. 

Ohjaajat saivat kuitenkin lopulta hänet suostuteltua mukaan vuonna 1971 ilmestyneeseen Timantit on ikuisia -elokuvaan ennennäkemättömällä 1,25 miljoonan dollarin palkkiolla. Palkkaansa hän käytti muun muassa  Scottish International Education Trust -järjestön perustamiseen, jonka tarkoituksena on tukea Irlannin taiteilijoita. 

Connery palasi jälleen rooliin vuonna 1983, kun menetti paljon rahaa espanjalaisessa maansiirtokaupassa. Näyttelijän vaimo ehdotti elokuvan nimeksi Älä kieltäydy kahdesti, kun hänen miehensä oli todennut kerran, ettei aio näytellä enää ikinä James Bondia. 

Vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 2012 oli suunnitteilla, että Connerylle olisi pieni rooli Skyfall-elokuvassa, kunnes ohjaaja päätti, ettei ikoninen James Bond voi näytellä eri roolia elokuvassa. Bondia elokuvassa näytteli  Daniel Craig.

Connery ei nauttinut Hollywood-glamourista, vaan pyristeli aina sitä vastaan. Hänellä oli koti kotikaupungissaan Edinburghissa sekä lomahuvila Kreikassa, Portugalissa ja Karibialla, joissa hän rakasti pelata golfia vaimonsa Micheline Roqubrunen kanssa. 

Conneryn edellinen avioliitto päättyi vuonna 1975 Diane Cilentonin kanssa. Tuolloin väitettiin, että Connery olisi ollut väkivaltainen ja pettänyt häntä. Heillä on yksi poika, Jason Connery. 

Lähde: BBC

Artikkelia korjattu 31.10.2020 kello 20.01. Sean Connery syntyi Skotlannissa, ei Irlannissa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja