Meksikon tunnetuin naispuolinen jengipomo kuoli tulitaistelussa – Pelätty La Catrina, 21, oli myös palkkamurhaaja, kidnappaaja ja kiristäjä

Meksikon kuuluisin naispuolinen huumepomo, 21-vuotias "La Catrina", on saanut surmansa kaulaan ammutusta luodista. Nyt netissä leviää video palkkamurhaaja-armeijaa johtaneen nuoren naisen hetkistä ennen viimeistä hengenvetoa, kertoo muun muassa La Opinión

La Catrinan-nimellä tunnetun María Guadalupe López Esquivelin uskotaan johtaneen huumeita salakuljettanutta ammattitappajien joukkoa. Hän kohtasi kohtalonsa viime lauantaina huumejengin ja sotilaiden välisessä yhteenotossa La Bocandan kaupungissa Michoacánin osavaltiossa maan keskiosissa.

Pelätyn palkkamurhaaja-armeijan johtajan viimeiset hetket tallentuivat videolle, joka leviää nyt vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Videolla La Catrina makaa kadulla seinään nojaten ja hengittää raskaasti. Kuvasta näkyy myös selvästi, että naisen kaulasta vuotaa verta.

Viranomaisten mukaan huumepomo kuoli myöhemmin sairaalassa kaulaan ammutusta luodista saamiinsa vammoihin.

Kuoli kaulaan ammuttuun luotiin

Videolla kuuluu myös ääni, jonka uskotaan kuuluvan jollekulle sotilaista, rauhoittelee haavoittunutta.

– Rauhallisesti tyttöseni, helikopteri on tulossa. Selviät kyllä, yritä kestää, ääni sanoo.

Rauhoitussanat eivät kuitenkaan pitäneet paikkaansa: viranomaisten mukaan La Catrina kuoli myöhemmin sairaalassa kaulaan ammutusta luodista saamiinsa vammoihin.

Meksikolaisten tiedotusvälineiden mukaan armeijan sotilaat olivat alueella suorittamassa rutiinitarkastusta, kun 11-tappajan huumejoukko hyökkäsi heidän kimppuunsa. La Catrina kuili ja seitsemän jengiläistä pidätettiin.

Toisessa Twitterissä julkaistussa videossa näkyy, kuinka La Catrinaa kiidätetään pelastushelikopteriin ja kuinka häntä lääkitään sen sisällä.

Naisia harvoin iskuryhmien johdossa

La Catrina ja hänen joukkonsa kuuluivat aiemmin Cártel Jalisco Nueva Generación (CJNG) -huumekartelliin. Naisen riitauduttua CJNG:n johdon kanssa hän erosi ryhmästä ja alkoi johtaa omaa huume- ja palkkasotilasryhmäänsä.

Huumekartellien korkea-arvoiset naiset ovat tavallisesti tekemisissä rahanpesun kanssa, mutta heitä nähdään harvoin iskuryhmien johtajina.

Useita poliiseja kuoli jengin iskussa syksyllä

López Esquivel on liitetty myös lokakuussa poliisia vastaan tehtyyn veriseen iskuun.

Poliisi oli tekemässä kotietsintää, kun López Esquivelin komentamat jengiläiset hyökkäsivät heitä vastaan. Useita poliiseja kuoli ja haavoittui.

Myöhemmin poliisi julkaisi äänitallenteen, jolla López Esquivel vahvistaa määränneensä iskun CJNG:n kanssa kilpailevan M2-järjestön johtajan Miguel Fernándezin käskystä.

Koulumenestys vaihtui huumeisiin

Mutta kuka oli vain 21-vuotiaana korkeaan asemaan noussut jengipäällikkö?

La Verdad-nettisivuston mukaan María Guadalupe López Esquivel syntyi Buenavistassa 30. marraskuuta. Hänen isänsä oli karjankasvattaja ja äiti kotiäiti. Perhe muutti pian tytön syntymän jälkeen Tepalcatepeciin, missä pikku María aloitti koulunkäynnin.

Koulu sujui hyvin, mutta iän karttuessa käsi ilmi, että nuorta naista kiinnosti enemmän hauskanpito kuin koulun penkillä istuminen.

– Tyttöä kiinnosti enemmän kaduilla kuljeskelu ja mopollaan ajelu kuin opintojen jatkaminen. Sitten hän alkoi liikkua epämääräisessä seurassa ja omistautua huumeiden käytölle, La Verdad kirjoittaa.

Vuonna 2017 La Catrina liittyi pahamaineiseen Cártel Jalisco Nueva Generación -huumekartelliin tiettävästi alettuaan seurustella yhden sen jäsenen kanssa.

La Catrinan uskotaan paitsi organisoi iskuja myös tehneen itse palkkamurhia ja useita sieppauksia sekä harjoittaneen kiristystä.

López Esquivelin työminä La Catrina on luurankomainen naishahmo, jolla on päässään iso lierihattu. Kansanperinteessä symboli liitetään erityisesti Suomen pyhäinpäivää vastaavaan Kuolleiden päivänä marraskuun alussa.

Ihastui rooliin televisiosarjassa

López Esquivelin kerrotaan myös ihastuneen Latinalaisessa Amerikassa kuuluisan Kate Del Castillon rooliin espanjankielisessä televisiosarjassa "Reyna del Sur", Etelän kuningatar, josta hän kopioi tyylinsä.

Del Castillo nousi hetkeksi myös muun maailman tietoisuuteen syksyllä 2015, kun hän tapasi salaa yhden kuuluisimmista huumelordeista, Sinaloa-kartellin johtajan Joaquin "El Chapo" Guzmanin

Tapaamisen oli järjestänyt yhdysvaltalainen näyttelijä-ohjaaja, poptähti Madonnan ex-mies Sean Penn. El Chapon huhuttiin olleen ihastunut Del Castilloon, johon huumepomo yritti epätoivoisesti tehdä vaikutusta.  


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja