Mehiläiset hyötyivät aikaisesta keväästä – pölyttäjäkannat yleisesti pienenemässä

Mehiläisten määrään vaikuttavat monet seikat aina syksyn ravintotilanteesta talven pituuteen. Tänä vuonna aikainen kevät helpotti mehiläisten eloa. Asiantuntijan mukaan tärkeiden luonnonpölyttäjien kannat ovat pienenemässä.

Maatalouseläintieteen professori Heikki Hokkanen Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta kertoo, että mehiläiset, kuten monet muutkin talvehtivat hyönteiset, hyötyivät tänä vuonna aikaisesta keväästä.

 – Hyönteisten talvi oli kohtuullisen lyhyt, ja ne pääsivät jo ensimmäisen hellejakson aikana työntymään talvihorroksestaan ja hakemaan ruokaa. Jos on kylmä kevät, ja ne joutuvat elämään talviravinnon varassa pitkälle kevääseen. Silloin ravinto helposti loppuu, sanoo Hokkanen.

Hokkanen kertoo, että kun kevään ensimmäiset kukat alkavat kukkia, mehiläisten ravinnonsaantiongelmat loppuvat.

– Heti kun voikukka on kukassa, niin kaikki tällaiset hyönteiset ovat periaatteessa turvassa, koska voikukista saa paljon sekä mettä että siitepölyä.

Kylmä talvi voi aiheuttaa hankaluuksia mehiläisille. 

 – Jos on erittäin kylmää ja pesässä on huonot eristeet, niin mehiläiset kuluttavat enemmän ruokaa. Sitten maalis-huhtikuussa niillä saattaa loppua ruoka, ja ne kuolevat nälkään.

Tärkeät pölyttäjät vähenevät

Mehiläisten määrät eivät ole kuitenkaan pelkästään säästä kiinni. Hyönteiset voivat kärsiä esimerkiksi taudeista.

Hokkasen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että viime vuosikymmenien aikana luonnonpölyttäjien, kuten erakkomehiläisten ja kimalaisten, kannat ovat pienentyneet.

– Toinen trendi on ollut se, että uhanalaisten luonnonpölyttäjien lajien määrät ovat lisääntyneet. Tämä on ehkä vielä luotettavampi indikaattori siitä, ettei näillä kaikilla lajeilla mene kovin hyvin, Hokkanen kertoo.

Pölyttäjillä on tärkeä rooli luonnon kiertokulussa, ja pölyttäjien puute vähentää satoa.

Ampiaiset eivät ole sen sijaan Hokkasen mukaan vähentyneet. Ampiaiset eroavat mehiläisistä ja kimalaisista siten, että ne syövät ravinnokseen pääosin lihaa, eli toisia hyönteisiä. Ampiaisten rooli pölyttäjinä ei ole tästä syystä yhtä merkittävä kuin esimerkiksi erakkomehiläisten.

– Ampiaisten ruumis ei ole sillä tavalla karvainen kuin muiden mesipistiäisten, että vaikka ne kävisivätkin kukissa, niin ne eivät pölytä kasveja kovin hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat