Mediat: Yhdysvalloilla oli tähtäimessään toinenkin iranilaiskomentaja – tarjosi 15 miljoonan dollarin palkkiota tiedoista

Iranilaiskomentajan salamurhasta sotarikosuhitteluun – näin USA ja Iran ajautuivat sodan partaalle 5:14
Iranilaiskomentajan salamurhasta sotarikosuhitteluun – näin USA ja Iran ajautuivat sodan partaalle

Yhdysvalloilla oli tähtäimessään myös toinen iranilaiskomentaja operaatiossa, joka toteutettiin samana päivänä kun iranilaiskomentaja Qassem Suleimani surmattiin ilmaiskussa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Ne perustavat tietonsa viranomaislähteisiin.

Epäonnistuneen salaisen operaation kohteena oli rahoittaja ja iranilaisten Quds-erikoisjoukkojen komentaja Abdul Reza Shahlai, joka on toiminut Jemenissä.

Shahlai ei kuitenkaan kuollut operaatiossa.

Washington Post kirjoittaa, että epäonnistunut operaatio antaisi viitteitä siitä, että Suleimanin surmaaminen oli osa laajempaa operaatioita kuin aikaisemmin on annettu ymmärtää.

Lehti pohtii, oliko tarkoituksena rampauttaa Iranin vallankumouskaartin johto vai ainoastaan estää yhdysvaltalaisiin kohdistuva hyökkäys, kuten aikaisemmin on ilmoitettu.

– Jos olisimme tappaneet hänet, olisimme kehuskelleet sillä samana yönä, Yhdysvaltain anonyyminä pysyvä vanhempi virkamies sanoi lehden mukaan.

15 miljoonan dollarin palkkio 

Viime kuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö tarjosi 15 miljoonan dollarin palkkiota tiedoista Shahlaista ja islamilaisen vallankumouskaartin rahoitusmekanismien häiritsemisestä.

Ministeriön ilmoituksen mukaan Shahlai on ollut mukana iskuissa, jotka ovat kohdistuneet Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin.

Iran iski tällä viikolla kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen tukikohtaan Irakissa. Iran on perustellut iskuja kostona Suleimanin tappamisesta. 

Lue myös:

    Uusimmat