Mediat: Trumpin hallinto suunnittelee pidentävänsä siirtolaisperheiden säilöönottoa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon odotetaan julkistavan tänään uuden sopimuksen, joka sallisi siirtolaisperheiden pidempiaikaisen säilöönoton, kertovat yhdysvaltalaismediat. Nykyisin siirtolaislapsia saa pitää säilössä korkeintaan 20 päivää.

Hallinnon virkamies kertoo CNN:lle, että Meksikon rajan yli saapuvat siirtolaisperheet ovat aiemmin voineet hyväksikäyttää porsaanreikää asiassa.

ABC:n mukaan Trump ja republikaanit ovat toistuvasti sättineet nykyistä menettelyä siitä, että se rohkaisee siirtolaisia saapumaan rajan yli lasten kanssa, jotta perheet pääsisivät nopeasti vapaaksi.

Hallituksen virkamies kertoi CNN:lle, että jatkossa perheitä pidetään maahanmuutto- ja tullivalvonnan alaisissa pidätyskeskuksissa vanhempien koko maahanmuuttoprosessin ajan.

CNN:n mukaan lisää yksityiskohtia sopimuksesta olisi luvassa tänään keskiviikkona.

Järjestö syytti hallintoa lasten riistämisestä vanhemmiltaan

Trumpin hallintoa on syytelty siirtolaislasten erottamisesta vanhemmistaan. Yhdysvalloissa kansalaisjärjestö American Civil Liberties Unionin (ACLU) mukaan viranomaiset ovat erottaneet vanhemmistaan yli 900 siirtolaislasta sen jälkeen, kun tuomari määräsi käytännön lopetettavaksi viime vuoden kesällä.

ACLU totesi oikeudelle jättämissään asiakirjoissa, että lasten vanhempia on rajalla syytetty muun muassa rikoksista ja heitteillejätöstä, jotta erottamista on voitu jatkaa.

Viime vuoden toukokuussa Trumpin hallinto alkoi erottaa Yhdysvaltoihin laittomasti tulleiden perheiden lapsia vanhemmistaan osana niin kutsuttua nollatoleranssipolitiikkaa. Käytäntö herätti laajaa kritiikkiä. Kaikkiaan 2 700 lasta ehdittiin erottaa perheistään.

Kuuden viikon jälkeen yhdysvaltalaistuomari määräsi, että lapset pitää palauttaa vanhemmilleen. Tuolloin Trumpin hallinto linjasi, että se erottaa lapsia jatkossa vain, jos vanhempi katsotaan riskiksi lapselleen. 

Lue myös:

    Uusimmat