"Suuri Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden voitto" – USA:n korkein oikeus salli Trumpin hallinnon turvapaikanhakukiristyksen

Siirtolaisten oloja USA:n rajalla on arvosteltu epäinhimillisiksi 1:59
Siirtolaisten oloja USA:n rajalla on arvosteltu epäinhimillisiksi

Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyy hallinnon kaavaileman turvapaikanhakukiristyksen. Amerikkalaislähteiden mukaan asian käsittely jatkuu tuomioistuimessa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on määrännyt turvapaikkasäädöksiin tiukennuksia, jotka on kohdistettu etenkin Väli-Amerikan köyhistä maista tuleviin. Tiukennuksen myötä suuri osa Meksikon läpi kulkevista ihmisistä ei enää kelpaa turvapaikanhakijoiksi Yhdysvalloissa.

New York Timesin mukaan uusi säädös kelpuuttaa turvapaikanhakijoiksi vain ne, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen niistä maista, joiden läpi henkilö on kulkenut pyrkiessään Yhdysvaltoihin. Myös vakavan ihmiskaupan uhriksi joutuneet voisivat jatkossakin hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Korkein oikeus katsoo, että hallinto voi vahvistaa säädöksen. Päätös ei ollut yksimielinen.

Alemmissa oikeusasteissa tuomarit ovat yrittäneet estää tai viivyttää säädöksen voimaantuloa. New York Times kertoo, että asian käsittely jatkuu tuomioistuimissa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Trump riemuitsi Twitterissä päätöksen jälkeen.

– Suuri Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden voitto rajalla turvapaikka-asiassa! presidentti kirjoitti.

Kansalaisjärjestöt kritisoivat tiukennusta kovin sanoin. Kansalaisoikeusjärjestö ACLU:n mukaan oikeuslaitoksen ei pitäisi hyväksyä tällaista muutosta Yhdysvaltojen turvapaikkalakiin.

Trumpin hallintoa edustavan asianajajan Noel Franciscon mukaan tiukennusta tarvitaan, koska Yhdysvaltoihin on tullut "ennennäkemätön määrä muukalaisia, jotka tulevat maahan laittomasti ylittämällä eteläisen rajan, ja jos heidät otetaan kiinni, he hakevat turvapaikkaa ja pysyvät maassa, kun heidän hakemuksiaan ratkaistaan".

Trumpin hallinto on yrittänyt monin tiukennuksin hillitä Meksikon vastaisen rajan yli tulevaa siirtolaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat