Mediat: Oikeusministeriö haluaisi hylätä Trumpiin kohdistuvan kanteen mielenosoituksen hajottamisesta raamattukuvan ottamiseksi

Yhdysvalloissa oikeusministeriön asianajajat ovat pyytäneet liittovaltion tuomaria hylkäämään maan entiseen presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuvat siviilikanteet, jotka liittyvät viimekesäiseen mielenosoituksen hajottamiseen maan pääkaupungissa Washingtonissa.

Asiasta kertovat muun muassa Washington Post -lehti sekä uutistoimisto AP.

Poliisi hajotti pitkälti rauhanomaisen mielenosoituksen ilmeisesti siksi, että Trump pääsisi kävelemään lähellä Valkoista taloa sijaitsevan kirkon luo puheensa jälkeen. Kirkon edessä hänestä otettiin kuvia, joissa hän esiintyi Raamattu kädessään.

Kansalaisoikeusjärjestöt sekä yksittäiset mielenosoittajat ovat syyttäneet Trumpin ja korkea-arvoisten virkamiesten olleen mielenosoituksen kovakouraisen hajottamisen takana.

Washington Postin mukaan Lafayette-aukiolle oli viime kesäkuun alussa kerääntynyt yli tuhat mielenosoittajaa. Protestin syynä oli rasismin ja poliisiväkivallan vastustaminen. Musta George Floyd oli kuollut toukokuun lopussa pidätystilanteessa, kun poliisi painoi häntä polvella niskasta noin yhdeksän minuutin ajan.

Oikeusministeriön asianajajat esittivät kanteiden hylkäämistä myös Trumpin hallinnon aikaisen oikeusministerin William Barrin sekä muiden virkamiesten osalta. Trumpia ja virkamiehiä ei ministeriön asianajajien mukaan voi asettaa syytteeseen poliisitoimista, joita tehdään presidentin ja hänen liikkumisensa turvaamiseksi.

Asianajajien mukaan oikeusjutut tulisi hylätä senkin vuoksi, että vastaavanlaiset uudet rikkomukset ovat epätodennäköisiä presidentin vaihtumisen vuoksi. Hallinnon mukaan aukio on jälleen avattu, ja Trumpin seuraajan presidentti Joe Bidenin hallinto ei jaa Trumpin väitettyä vihamielisyyttä rasismin vastaista liikehdintää kohtaan.

"Räikeän laitonta ja ilmiselvästi perustuslain vastaista"

Jos oikeusministeriön perustelut pitävät, olisi samalla retoriikalla voinut kansalaisjärjestö American Civil Liberties Unionin (ACLU) mukaan perustella kovempiakin otteita.

–  Viranomaiset olisivat voineet käyttää kovia ammuksia puiston tyhjentämiseksi, eikä kukaan voisi väittää, että perustuslaillisia oikeuksia on rikottu, ACLU:n Washingtonin osaston edustaja Scott Michelman sanoi Washington Postin mukaan.

Oikeusministeriön asianajajan David Cutlerin mukaan poliisi toimi laillisesti suojellessaan presidenttiä tämän liikkuessa Valkoisen talon ulkopuolella ja ennalta tarkistamattoman väkijoukon läpi aikana, jolloin maassa oli yhteiskunnallista levottomuutta.

Toisen oikeusministeriön lakimiehen mukaan kanteissa ei kerrota selkeästi, mitä liittovaltion viranomaiset tekivät asianomaisten vahingoittamiseksi.

Asiaa käsittelevä liittovaltion tuomari Dabney Friedrich puolestaan viittasi presidentin turvallisuuteen liittyviin huoliin.

–  Minusta vaikuttaa siltä, että aukio täytyi tyhjentää, ennen kuin hän (Trump) käveli kirkolle. Miksi se ei olisi kohtuullista, hän tiedusteli.

Tuomarin on määrä antaa myöhemmin päätöksensä siitä, hylätäänkö kanteet.

Kanteen nostajia edustava asianajaja Randy Mastro puolestaan kuvaili presidentin turvallisuuden olevan viimeisin osa "vaihtuvien selitysten sarjaa", jolla hallinto pyrkii selittämään toimia aukiolla, jota on käytetty mielenosoitusten järjestämiseen vuosikymmenten ajan.

–  Toiminta oli niin räikeän laitonta ja niin ilmiselvästi perustuslain vastaista, että se täytyy korjata. Me olemme täällä tänään varmistaaksemme, ettei mitään tällaista tapahtuisi enää ikinä maassamme, sanoi Mastro.

Trump hehkutti Yhdysvaltoja Raamattu kädessä

Trump painotti vuosi sitten kesäkuussa Valkoisen talon puutarhassa pitämässään puheessa olevansa lain ja järjestyksen presidentti ja uhkasi päättää rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset tuomalla asevoimat kadulle.

Samalla kun presidentti puhui, taustalla kaikuivat protestoijien huudot ja kyynelkaasun ampumisen äänet, kun poliisi hajotti Valkoisen talon edessä pidetyn mielenosoituksen.

Mielenosoituksen hajottamisen jälkeen Trump asteli kirkolle, seisoi rakennuksen edessä Raamattu kädessään ja sanoi, että Yhdysvallat on maailman hienoin maa.

Washington Postin mukaan poliisi käytti Lafayette-aukiolla mielenosoittajia vastaan muun muassa pamppuja, kyynelkaasua ja hevosia.

George Floydin kuolemasta tuli tällä viikolla kuluneeksi vuosi. Hänen kuolemastaan lähti liikkeelle rasisminvastaisten Black Lives Matter -mielenosoitusten aalto, joka on levinnyt Yhdysvalloista myös muualla maailmaan.

Floydin niskaa yli yhdeksän minuutin ajan polvellaan painanut ex-poliisi Derek Chauvin todettiin huhtikuussa syylliseksi muun muassa toisen asteen murhaan. Hänen rangaistuksensa on määrä julkistaa kesäkuun lopussa. Hän voi saada jopa 40 vuoden tuomion.

Lue myös:

    Uusimmat