Mainos

FBI johtaa Boeing-tutkintaa – selvityksessä yhtiön turvallisuustestit kahden lentoturman jälkeen

4:44
Trafin Pekka Henttu arvioi, miten Boeing ongelmat vaikuttavat lentoliikenteen tulevaisuuteen.

Yhdysvalloissa on aloitettu rikostutkinta lentoyhtiö Boeingin turvallisuus- ja sertifiointimenetelmistä sekä markkinointikäytännöistä, kertoo CNN.

CNN:n lähteiden mukaan rikostutkinnassa selvitetään, millaisia koulutusmateriaaleja Boeing oli antanut lentäjille ja miten yhtiö markkinoi uusinta konetyyppiään.

CNN:n mukaan tutkinta alkoi viime syksynä Lion Airin lento-onnettomuuden jälkeen Indonesiassa. Turmalennolla käytössä oli Boeingin 737 MAX -tyyppinen kone. Vastaava lentokone putosi maaliskuussa Etiopiassa. Etiopian turman jälkeen konemallin käyttö kiellettiin. Lentoturmissa menehtyi yhteensä yli 340 ihmistä.

CNN kertoo FBI:n ja Yhdysvaltain oikeusministeriön johtavan rikostutkintaa. Oikeusministeriön kerrotaan lähettäneen useita haastekutsuja todistajille, mutta toistaiseksi ei ole selvää, millaiset rikosnimikkeet tutkinnassa ovat käytössä.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa, millaisia turvallisuustestejä Boeing itse teki konetyypille ja millaisia tietoja se esitti testeistä Yhdysvaltain ilmailualan viranomaisille, jotka myönsivät käyttöluvan konetyypille.

Boeing on kieltäytynyt kommentoimasta mahdollista tutkintaa.

Puolustusministeriä syytetään suosinnasta

BBC:n mukaan myös Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on aloittanut tutkinnan vt. puolustuministeri Patrick Shanahanin toimista. BBC:n mukaan Shanahanin epäillään suosineen entistä työnantajaansa Boeingia.

Kansalaisjärjestön tekemän kantelun mukaan Shanahan olisi markkinoinut Boeingia työssään puolustusministeriössä. Shanahan oli yhtiössä 30 vuotta töissä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja