Boeingin kriisi ei ota laantuakseen: 737 MAX -koneesta löydetty mahdollisesti uusi turvallisuusuhka – myös toinen konemalli saattaa joutua syyniin

0:45
Video: Boeingin matkustajakoneista on löytynyt uusi potentiaalinen turvallisuusuhka.

Kaksimoottorinen Boeing 737 MAX -matkustajakone asetettiin lentokieltoon viime maaliskuussa. Kieltoa tuskin pyörretään vielä vähään aikaan.

Lentokonevalmistaja Boeing kertoo nyt, että 737 MAX -mallista on löydetty viranomaisten kanssa yhteistyössä tehdyissä tutkimuksissa mahdollisesti uusi turvallisuusuhka. Epäilty uhka liittyy koneen takasiiven liikuttamiseen tarkoitettuihin johdotuksiin.

Boeing selvittää tällä hetkellä, ovatko kaksi kriittistä johdotuskimppua liian lähellä toisiaan ja voivatko ne yhdessä aiheuttaa mahdollisesti oikosulun. 

Boeingin edustaja Gordon Johndroe vakuuttaa CNN:n haastattelussa, että yrityksen tärkein prioriteetti on tällä hetkellä varmistaa, että kaikki 737 MAX -mallin koneet läpäisevät niille tarkoitetut turvallisuusvaatimukset. 

Johndroen mukaan yritys tekee yhteistyötä Yhdysvaltain ilmailuhallinnon kanssa, että malli olisi turvallinen lentää jatkossa. Johndoren mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, joudutaanko konemalleihin tekemään muutoksia.

Jos virheet johdotuksissa kuitenkin paljastuvat kriittisiksi, saattaa yritys joutua tutkimaan myös 737 MAX:n edeltäjän, 737 NG:n säädöt uudelleen. 

737 NG -mallin koneita on tällä hetkellä käytössä kansainvälisesti noin 6800 kappaletta.

Valmistus keskeytetty väliaikaisesti

Boeingia on kritisoitu siitä, kuinka se päätti jatkaa konetyypillä lentämistä ensimmäisen lento-onnettomuuden jälkeen turvallisuuspuutteista huolimatta.

Boeingin 737 MAX -matkustajakoneet ovat olleet lentokiellossa viime vuoden maaliskuusta saakka. Kahdessa lento-onnettomuudessa mukana ollut turmamalli aiheutti yhteensä 346 ihmisen kuoleman.

Konetyypissä on havaittu suunnitteluvirhe sakkauksenestojärjestelmässä. Boeing on kertonut tammikuusta lähtien keskeyttävänsä konetyypin valmistuksen väliaikaisesti.

Boeingin toimitusjohtaja Dennis Muilenburg jätti tehtävänsä joulukuun lopulla ja uudeksi toimitusjohtajaksi palkattiin David Calhoun.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja