McLarenin nuori F1-tähti paljasti käyneensä hämmentävän keskustelun Red Bull -pomon kanssa – "En tiedä, kannattaako minun sanoa tätä"

McLarenin F1-kuljettaja Lando Norris kertoo Beyond the Grid -podcastin tuoreessa jaksossa keskustelusta, jonka hän kävi viisi vuotta sitten Red Bullin neuvonantajan Helmut Markon kanssa ja joka torppasi uran energiajuomayhtiön leivissä.

Norrisin ura yksipaikkaisissa kilpa-autoissa sai lennokkaan lähdön sen jälkeen, kun hänet kruunattiin vuonna 2014 kartingin maailmanmestariksi. Norrisilla oli tuolloin ikää vain 14 vuotta, ja hän on yhä historian nuorin kartingin maailmanmestari.

Nousukiito jatkui seuraavana vuonna, kun Norris voitti kotimaassaan Britannian F4-mestaruuden. Kaudella 2016 Norris ajoi Formula Renault 2.0 -luokassa sekä Euroopan että Pohjois-Euroopan sarjoissa. Tuolloin hänen hyvät suorituksensa pistivät muiden muassa Markon silmään.

– Tapasin Helmut Markon vuonna 2016 ajettuani Monacossa paalulle. Minut toki hylättiin myöhemmin, koska autossani oli jotain sääntöjen vastaista, Norris kertoo Tom Clarksonin juontamassa podcastissa.

– Managerini sai soiton Helmutilta. Meidän varikkomme oli silloin todella kaukana Monacon radasta, ja menin F1-varikolle tapaamaan häntä. Se oli upeaa. Kävelin sisään Red Bullin tiloihin, ja juttelimme lyhyesti. Muistan edelleen lähes kaiken, mitä hän sanoi.

Marko tiesi, että Norris oli lahjakas ja taitava kuljettaja, mutta hän halusi tietää nuorukaisesta hieman enemmän.

– Hän esitti minulle muutamia kysymyksiä. Hän esimekiksi kysyi, paljonko Formula Renault -auto painaa. Minulla ei ollut hajuakaan! Minun täytyi keksiä jotain, eikö vain? Pyörittelin mielessäni 400:aa, 426:ta kiloa. Jotain sellaista. Mutta loppujen lopuksi taisin sanoa, etten oikeasti tiedä.

– Seuraava asia, jonka hän sanoi, oli... En tiedä, kannattaako minun sanoa tätä... Seuraava asia, jonka hän sanoi, oli, että: "No, Max tietäisi. Max tietää kaiken autosta."

Marko viittasi tietysti Max Verstappeniin, joka oli tuolloin 18-vuotias ja ajoi parhaillaan toista GP-viikonloppuaan Red Bullin ykköstallissa. Kaksi viikkoa aiemmin Verstappen oli saavuttanut sensaatiomaisesti ensimmäisen GP-voittonsa noustuaan Red Bullilta pois potkitun Daniil Kvjatin tilalle kakkostalli Toro Rossolta.

– En tiennyt, mitä olisin sanonut sen jälkeen. Menin sanattomaksi, ja se oli siinä. En saanut tarjousta. Mutta olin silti hyvässä tilanteessa, Norris sanoo.

Norris jatkoi ilman sitoumuksia ja voitti kaudella 2016 kaksi Formula Renault 2.0 -mestaruutta. Alkuvuodesta 2017, täytettyään juuri 17 vuotta, hän liittyi McLarenin nuorten kuljettajien ohjelmaan.

Kaksi vuotta tämän jälkeen Norris valmistautui jo ensimmäiseen F1-kauteensa brittitallin riveissä voitettuaan ensin F3:n eurosarjan mestaruuden vuonna 2017 ja sijoituttuaan F2-hopealle maanmiehensä George Russellin jälkeen vuonna 2018.

F1:ssä Norris, nyt 20, sai heti debyyttikaudellaan suuren joukon uusia ihailijoita paitsi ajoitaidoillaan myös valoisalla ja ulospäinsuuntautuneella luonteellaan. Sarjan nuorin kuljettaja ylsi pisteille jo uransa toisessa GP:ssä oltuaan Bahrainissa komeasti kuudes. Kaikkiaan Norris keräsi 49 pistettä ja sijoittui kuljettajien MM-sarjassa 12:nneksi – taakse jäi muun muassa 13:nneksi sijoittunut Kimi Räikkönen.

Norris sanoo olevansa jälkikäteen hyvin iloinen siitä, ettei päätynyt aikoinaan Red Bullille. Hän on saanut kuulla Red Bullin kuljettajaohjelmasta nykyiseltä tallikaveriltaan Carlos Sainzilta.

– Kuka tahansa on Red Bull -tilanteessa, on mielestäni jännittynyt. Aina löytyy joku toinen kuljettaja, joka on valmis ottamaan paikkasi. Kaikki tietävät, miten Red Bull toimii.

Lue myös:

    Uusimmat