Matti Vanhanen on Suomen uusi pääministeri

Eduskunta on valinnut Matti Vanhasen Suomen uudeksi pääministeriksi. Anneli Jäätteenmäki ei jatka keskustan puheenjohtajana.

Suomi sai tänään uuden hallituksen. Tasavallan presidentti nimitti illansuussa keskustan varapuheenjohtajan Matti Vanhasen uudeksi pääministeriksi. Hänen paikkansa edellisen hallituksen puolustusministerinä peri keskustan pitkäaikainen voimahahmo varapuhemies Seppo Kääriäinen.

Presidentti nimitti hallituksen ministerit Vanhasen esityksestä. Samassa yhteydessä presidentti myönsi eron Anneli Jäätteenmäen johtamalle hallitukselle. Pääministerin ja puolustusministerin salkkuja lukuun ottamatta hallituksen koostumus pysyi ennallaan.

Päivän ainoa jännityksen kohde oli, aikooko pääministerinä toiminut Jäätteenmäki jatkaa keskustan puheenjohtajana. Tämä kysymys selvisi aamupäivällä, kun hän ilmoitti keskustan puoluevaltuuskunnalle ja eduskuntaryhmälle, että hän ei voi jatkaa puheenjohtajan tehtävässä.

Kääriäisen nousu runsaan kahdeksan vuoden jälkeen hallitukseen merkitsee sitä, että eduskunta tarvitsee uuden varapuhemiehen. Eduskunta päättää uudesta varapuhemiehestä keskustan eduskuntaryhmän esityksen pohjalta jo huomenna.

Virallisesti yksimielisinä hallitusyhteistyöhön

Päivä oli tapahtumia täynnä. Jäätteenmäen ilmoitusta lukuun ottamatta mitään muuta suurta ennalta arvaamatonta ei näyttänyt tapahtuneen. Puolueiden päättävien elinten päätösten ja eduskunnan pääministeriäänestyksen jälkeen uuden hallituksen nimittäminen ja eron myöntäminen vanhalle hallitukselle on presidentille jo miltei rutiinia.

Hallituspuolueet keskusta, SDP ja RKP päättivät kukin omissa päättävissä elimissään hallitusyhteistyön jatkamisesta. Lopulliset päätökset kaikissa puolueissa olivat yksimielisiä. Tosin keskusteluissa sävy ei ollut välttämättä mitenkään yhteistyöhenkinen. SDP:n puoluevaltuustossa puheenvuoroista kuulsi selvästi syvä epäluulo keskustaa kohtaan. Keskustan puoluevaltuuskunnassa taas Jäätteenmäen ero pantiin selkein sanoin SDP:n syyksi. Oikeastaan vain Jäätteenmäki myönsi, että virheitä on tehty.

Pääministeriksi selvin luvuin

Iltapäivällä puhemies Paavo Lipponen (sd.) kävi tasavallan presidentin luona kertomassa, mitä eduskuntaryhmien tapaamisessa oli sovittu. Uuden perustuslain mukaisesti tasavallan presidentti ilmoitti eduskunnalle pääministeriehdokkaan nimen. Pääministerin valintaan eduskunnan suuressa salissa ei sisältynyt enää mitään dramatiikkaa. Äänetysluvut Vanhasen puolesta olivat 109-67. Luvut kuvasivat voimasuhteita hallituspuolueiden ja opposition kesken. Äänestyksestä oli poissa 23 kansanedustajaa.

Vaalitaistelu on nyt käyty

Heti valintansa jälkeen Vanhanen korosti yhteistyöhalujaan. Hän sanoi, että nyt lopetetaan vaalitaistelun käyminen ja siirrytään uuden hallituksen tehtävien hoitamiseen. Vanhanen lupasi keskustan tekevän kaikkensa, jotta yhteistyö hallituspuolueiden kesken sujuisi hyvin.

-Pääministerinä kannan siitä erityisen vastuun, hän huomautti. Presidentin esittelyn jälkeen pidetyssä valtioneuvoston järjestäytymisistunnossa sovittiin tärkeimmistä käytännön toimista, mm. ministerivaliokuntien jäsenyyksistä. Virkavaloja ei tarvinnut tällä kertaa vannoa. SDP:n puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä vitsailtiin jo aamulla, että kerrankin maahan saadaan hallitus, jossa yksikään ministeri ei ole ensikertalainen. Alkuillasta vanha hallitus ja uusi hallitus kävivät vielä tervehdyskäynnillä tasavallan presidentin luona.

Lankia tyynnyttelee ristiriitoja SDP:n kanssa

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia kertoi olleensa ällikällä lyöty kuullessaan Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroavan puolueen puheenjohtajan tehtävästä keskustan puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa aamupäivällä.

Jäätteenmäki perusteli eropäätöstään epäsuorasti sillä, että SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma oli aamulla soittanut ja esittänyt huolensa hallitusyhteistyön toimivuudesta, jos Jäätteenmäki on puolueen puheenjohtaja. Keskustan kenttäväki tuohtui kuulemastaan ja käski SDP:tä jättämään keskustalle sen omista asioista huolehtimisen. Heinäluoma kiisti jyrkin sanoin, että olisi soittanut Jäätteenmäelle. Hän korosti myös, ettei kukaan muukaan ole millään tavalla viestittänyt keskustalle, mitä sen pitäisi puheenjohtaja-asiassa tehdä.

On vain vaihdettu tunnelmia

Jäätteenmäki jätti mainitsematta, kenelle Heinäluoma oli soittanut, mikä aiheutti päivän mittaan epäselvyyttä asiassa. Myöhemmin hän ilmoitti STT:lle, että Heinäluoma soitti aamulla Lankialle eikä hänelle. Heinäluoma myönsi puhuneensa aamulla Lankian kanssa, mutta kiisti puolella sanallakaan puuttuneensa keskustan puheenjohtajavalintaan.

-Meiltä kukaan ei ole tähän asiaan sotkeutunut. Meidät yritetään väkisin vetää tähän mukaan, hän sanoi. Lankia kertoi Heinäluoman ja hänen olleen päivittäin yhteydessä toisiinsa välittääkseen tunnelmia naapuripuolueeseen ja yhteistyön edellytyksiä luodakseen.

-En halua sanoa niin voimakkaasti, että Eero Heinäluoma tai kukaan muukaan olisi sekaantunut meidän asioihin. Ei ole syytä minun mielestäni syyttää kovin voimakkaasti ketään sekaantumisesta toisten asioihin, Lankia sanoi.

Keskustaväelle syntynyt kuva SDP:n painostamisesta Jäätteenmäen eroamiseksi on Lankian mielestä väärä.

-Mielestäni ei voi sanoa, että on painostettu. On ollut yhteydenpitoa ja uteliaisuutta. En halua moittia Annelia hänen sanavalinnoistaan, mutta kylläkin liennyttää tätä tulkintaa, Lankia sanoi.

(MTV3 - STT)

(Seitsemän uutiset 24.06.2003)

Jäätteenmäen eroilmoitus löi keskustan puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän ällikällä.

(Seitsemän uutiset 24.06.2003)

Lue myös:

    Uusimmat