Mainos

Matti Vanhanen: GPS-häirintään on suhtauduttava kuin ilmatilan loukkauksiin – "Niiden taustat on selvitettävä"

2:01

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, että epäiltyyn GPS-häirintään on suhtauduttava kuten ilmatilan loukkauksiin ja tapaukset on tuotava julki.

Video: Venäjä paheksui Suomen osallistumista Naton suurharjoitukseen.

– Niiden taustat on selvitettävä, Vanhanen vaatii.

Mediatietojen varassa ollut Vanhanen kertoi STT:lle, ettei hänellä ole tietoa, onko nimenomaan Venäjä havaitun GPS-häirinnän taustalla. Hänen mukaansa asian selvittäminen on viranomaisten tehtävä. Hän ei osaa myöskään sanoa, miten häirinnän estäminen voisi teknisesti tapahtua.

Yle kirjoitti tänä aamuna, että Venäjän GPS-häirintä ulottui Lappiin Naton sotaharjoituksen aikana.

Yle kertoo, että lennonvarmistuksesta vastaava valtionyhtiö ANS Finland antoi alkuviikosta ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Varoitus ylsi Suomessa Rovaniemen pohjoispuolelta Norjan rajalle ja Kittilästä itään Venäjän rajalle.

ANS Finland sai tiedon häiriöstä eri lähteistä, muun muassa Puolustusvoimilta. Suomen viranomaiset eivät arvioi Ylelle, mistä häirintä on peräisin, mutta Norjan viranomaiset ovat aiemmin kertoneet uskovansa alueen GPS-häirinnän tulevan Venäjältä.

Norjassa varoitus jo lokakuussa

Norjassa varoitus häirinnästä annettiin jo lokakuun lopulla, kun Naton suursotaharjoitus alkoi. Samalla alueella on todettu häirintää ennenkin.

Viranomaisten mukaan häirintä ei vaaranna lentoliikennettä.

Naton suursotaharjoitus Trident Juncture 18 -harjoitus loppui Norjassa keskiviikkona. Nato-maiden lisäksi Trident Junctureen osallistuivat kumppanimaat Suomi ja Ruotsi. Yhteensä mukana on ollut 50  000 sotilasta, joista noin 600 Suomen Maa-, Meri- ja Ilmavoimista. Yksi harjoituksen lentotukikohdista oli Rovaniemellä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja