Mainos

Pääministeri Sipilä: Venäjä lienee gps-häirinnän takana

Pääministeri Juha Sipilä pitää todennäköisenä, että Venäjä on ollut Pohjois-Suomessa havaitun gps-häirinnän aiheuttaja. Sipilä kertoi arviostaan Ylen pääministerin haastattelutunnilla Oulussa.

– On teknisesti kohtuullisen helppoa häiritä avoimessa tilassa kulkevaa radiosignaalia ja kyllä se on mahdollista, että Venäjä on ollut tässä häiritsevä osapuoli. Sellaiset kyvykkyydet Venäjällä tiedetään olevan, Sipilä sanoi.

Lapissa häirittiin satelliittipaikannusjärjestelmää Norjassa pidetyn Naton sotaharjoituksen aikana lokakuun loppupuolella. Myös Suomi osallistui harjoitukseen.

Norjan viranomaiset kertoivat jo aiemmin, että Norjassa tapahtunut vastaava häirintä on tullut Venäjältä.

– Viesti on varmasti ollut kaikille osapuolille se, että tällaisia kyvykkyyksiä häirinnän lähettäjällä on, Sipilä sanoi ja korosti, että häirintä tehtiin sotaharjoituksen aikana.

"Mielenosoitusten ilmoitusaikaa mietittävä"

Sipilä otti kantaa myös oikeusministeriön suunnitelmiin pidentää mielenosoituksen ilmoitusaikaa nykyisestä kuudesta tunnista kolmeen vuorokauteen.

– Mielenosoitukset eivät ole iso asia Suomessa. Se, että jos niistä ilmoitetaan hieman aiemmin, ei varmaankaan ole mielenosituksen järjestäjille mikään ongelma.

Sipilä sanoi kuitenkin, että kannattaa rauhassa pohtia, mikä olisi oikea aika ilmoittaa mielenosoituksista. Hänen mukaansa kolme vuorokautta kuulostaa kuitenkin pitkältä ajalta.  

Video: Venäjä varoitti Naton käyttävän Suomea hyväkseen suurharjoituksessa.

2:01

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja