Matti Vanhanen: Lapin GPS häirintä selvitettävä ja Suomen reagoitava!

2:01

GPS-suunnistuksen häirintä on verrattavissa ilmatilaloukkauksiin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan. Vanhanen haluaa selvityksen tapahtuneesta ja vaatii että Suomi reagoi jämäkästi häirintään.

Norjassa annettiin varoitus laajasta GPS häirinnästä jo lokakuun loppupuolella samaan aikaan kun Naton suuri sotaharjoitus, Trident Juncture 2018 alkoi.

Yle uutisoi perjantaina, että Suomessa lennonvarmistuksesta vastaava valtionyhtiö ANS Finland, antoi alkuviikosta ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häirinnästä Lapissa.

– Kyllä tämä on vakava, aivan kuten ilmatilaloukkaukset jotka tapahtuvat fyysisesti lentokoneella. Nykytekniikka mahdollistaa kaikenlaista tietoverkoissa ja näemme myös GPS häirintään liittyviä kysymyksiä. Näillä on vaikutusta siviililentoliikenteen turvallisuuteen, sanoo keskustan Vanhanen.

"Valtavia riskejä"

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja kokoomuksen Ilkka Kanerva on samaa mieltä Vanhasen kanssa.

– Jos nämä toiminnot millä lentoliikenne ohjataan, jos nämä katoavat se tarkoittaa siviililiikenteen kannalta valtavia riskejä, Kanerva toteaa.

Norjan viranomaisten mukaan Norjassa tapahtunut vastaava häirintä on tullut Venäjältä. Vanhanen ei halua tässä vaiheessa kommentoida mahdollista häirinnän lähdettä, mutta Suomen tulee nyt reagoida häirintään jämäkästi.

– Ilmatilaloukkauksiin olemme ottaneet hyvin selkeän jämäkän kannan, ja se on toiminut hyvin. Saman tyyppinen pitäisi omaksua tällaisessakin häirinnässä, sanoo Vanhanen.

– Kyllä tämä on poliittisesta päätöksestä aina kiinni. Ryhdistäydymme tässä asiassa ja otamme siitä, A selvää ja B sen jälkeen pyrimme Suomena neuvottelemaan, että tällainen ei ole meidän ilmatilassa kerta kaikkiaan mahdollista, jatkaa Kanerva.

Ulkoministeri Timo Soini on valmis antamaan selvityksen tapahtuneesta ulkoasiainvaliokunnalle, vaikka muuten kommentoi tapahtunutta hyvin niukasti.

– Täytyy nyt katsoa konkreettisesti mitä se pyyntö ja info sisältävät. Ilman muuta annetaan selvitys, Soini toteaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei suostunut kommentoimaan asiaa tänään.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja