Massiivinen Nato-harjoitus käynnistyi Suomessa – sotalaivoja merellä, taivaalla kirkkaita välähdyksiä

Naton sotalaivat saapuivat Turkuun Freezing Winds 23 -harjoitukseen 0:16
Katso video: Näin Naton sotalaivat saapuivat Turkuun.

Useita Naton sotalaivoja on saapunut Suomeen Merivoimien johtamaan syksyn pääsotaharjoitukseen.

Merivoimat kertoo Twitterissä, että ”liittolaiset ja kumppanit saapuivat Turkuun viikonloppuna valmistautumaan Freezing Winds 23 -harjoitukseen”. 

Harjoitus on ensimmäinen Suomen johtama suuri merisotaharjoitus Naton jäsenenä.

– Seuraavien kahden viikon aikana harjoittelemme intensiivisesti vahvistaaksemme taitoja ja yhteistyötä merioperaatioissa. Yhdessä olemme vahvempia! merivoimat kirjoittaa viestipalvelu X:ssä. 

Merivoimien jakamalla videolla näkyy saksalainen Sachsen-luokan fregatti Hessen, saksalainen Spessart-säiliöalus ja puolalainen Gardno-luokan miinanraivaaja-alus ORP Hancza. 

Runsaasti kalustoa

Tänään käynnistyneessä harjoituksessa on mukana noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. 

Harjoituksen kokonaisvahvuus on yli 4 000 henkilöä. 

Lisäksi Iso-Britannian laivaston maihinnousutukialus RFA Mounts Bay sekä Iso-Britannian merijalkaväen osasto osallistuvat harjoitukseen ja toteuttavat maihinnousutehtäviä Uudenmaan prikaatin joukkojen kanssa.

Ruotsista mukana Göteborg-luokan korvetit Sundsvall ja Gävle sekä huoltoalukset Trossö ja Ulvön. Viroa edustaa miinantorjunta-alus Wambola.

Lähes kaikki alukset operoivat Turusta käsin. 

Välähdyksiä taivaalla

Harjoituksen vuoksi sotilasajoneuvoja voi havaita etenkin Länsi-Uudenmaan alueella. Mukana on myös marraskuun alusta Suomessa ollut Yhdysvaltain merijalkaväen osasto.

Taivaalla voi nähdä esimerkiksi Yhdysvaltain F/A 18 -monitoimihävittäjiä sekä helikoptereita. 

Harjoituksen lentotoiminta on aktiivista Etelä-Suomen ja pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Yhteensä 16 ilma-alusta osallistuu harjoitukseen. 

Taivaalla voi näkyä myös hetkellisiä kirkkaita valoilmiöitä. Nämä johtuvat ilma-alusta omasuojaheitteisiin kuuluvasta infrapunasoihduista ja tutkasilpusta, joka voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. 

"Osoitus Naton kiinnostuksesta"

Suomenlahden ja Saaristomeren alueella toteutettavan harjoituksen tavoitteena on harjoitella merioperaation toimeenpanoa osana kansainvälistä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa.

– Harjoitukseen osallistuvien miinantorjunta-alusten runsas määrä on osoitus Naton kiinnostuksesta ja sitoutumisesta vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseen, sanoo harjoituksen johtaja, kommodori Juhapekka RautavaMerivoimien verkkosivuilla.

Harjoitus päättyy joulukuun ensimmäisenä päivänä. 

Oikaisu 21.11. klo 7.18: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti ilma-alusten omasuojaheitteisiin kuuluvasta tuhkasilpusta. Oikea termi on tutkasilppu. 

Lue myös:

    Uusimmat