Massamurhaaja asteli oikeuden eteen 12 vuotta sitten – MTV:n toimittaja oli paikalla ja näki jotain poikkeuksellista

Missä olit, kun? -ohjelmasarjan uudella kaudella käsitellään muun muassa Oslon ja Utöyan järkyttäviä iskuja 1:29
Missä olit, kun? -ohjelmasarjan uudella kaudella käsitellään muun muassa Oslon ja Utöyan järkyttäviä iskuja. Viha oikeussalin edustalla oli poikkeuksellista.

Tänään keskiviikkona tulee kuluneeksi tasan 12 vuotta siitä, kun Oslossa alkoi oikeudenkäynti joukkosurmaaja Anders Behring Breivikiä vastaan. Breivik tappoi heinäkuussa 2011 muutamassa tunnissa yhteensä 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella.

Terroritekonsa Anders Behring Breivik, 45, aloitti räjäyttämällä ensin Oslon hallintokorttelissa autopommin, jossa kuoli kahdeksan ihmistä ja kymmeniä loukkaantui.

Tämän jälkeen hän siirtyi lautalla Utöyan saarelle, jossa oli käynnissä työväenpuolueen nuorten leiri. Paikalla oli noin 600 ihmistä.

Saarelle päästyään poliisin virkapukuun sonnustautunut Breivik alkoi järjestelmällisesti ampua saarella olleita nuoria. Saarella kuoli yhteensä 69 ihmistä ja loukkaantui kymmeniä. Osa uhreista kuoli hukkumalla yrittäessään uida pakoon.

Breivik sai terroriteoistaan 21 vuoden vankeusrangaistuksen, jota voidaan jatkaa, jos hänen koetaan edelleen olevan vaaraksi yhteiskunnalle.

Lähes 12 vuotta vankilassa eristettynä muista vangeista ollut Breivik haastoi viime vuonna Norjan valtion oikeuteen, koska katsoi eristyksen loukkaavan hänen ihmisoikeuksiaan.

Tapausta käsiteltiin tämän vuoden tammikuussa, jossa Breivik sanoi muun muassa olevansa eristyksen jäljiltä pahasti masentunut ja lääkeriippuvainen.

Oslon käräjäoikeus teki asiassa ratkaisun helmikuussa ja päätti, että Breivik on edelleen niin vaarallinen, että eristyksen jatkamiselle on perusteet.

Breivikin asianajaja on ilmoittanut, että päätöksestä aiotaan valittaa.

Norjan järkyttävää iskua käsitellään uudella Missä olit, kun? -kaudella. Breivik-jakson näet MTV Katsomosta perjantaina 26. huhtikuuta. MTV3-kanavalla jakso esitetään sunnuntaina 5. toukokuuta kello 19.30.

Missä olit, kun? -ohjelmasarja pureutuu lähihistorian merkittävimpiin ja kiinnostavimpiin uutistapahtumiin. 

Kaikki jaksot löydät MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat