Breivikillä on vankilassa lemmikkiundulaatteja, kuntosali ja pelikonsoli – väittää eristyksen loukkaavan ihmisoikeuksiaan

Breivikin mukaan liki 12 vuotta jatkunut eristys on vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen määräyksiä.

Norjalaisen oikeustuomioistuin päätti tänään, että joukkomurhaaja Anders Behring Breivik ei pääse pois eristyksestä, missä häntä on pidetty liki 12 vuotta.

Breivik tappoi 77 ihmistä vuonna 2011.

Breivikin mukaan hänen jatkuva pitämisensä eristyksessä on vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (ECHR), määräyksiä, joissa kielletään epäinhimillinen ja alentava kohtelu.

Tammikuussa pidetyssä, viisi päivää kestäneessä kuulemisessa Breivik sanoi olevansa pahasti masentunut ja lääkeriippuvainen. 

Joukkomurhaajan mukaan Norjan valtio yrittää ajaa hänet itsemurhaan. Kuuleminen järjestettiin turvallisuussyistä Ringeriken vankilassa.

Norjan valtion mukaan eristyksen jatkaminen on välttämätöntä, koska Breivik muodostaa edelleen vakavan väkivallan uhan.

Vaikka Breivikiä pidetään eristyksissä muista vangeista, hänen vankilaolonsa ovat varsin mukavat: Breivikillä on käytössään kolmen huoneen vankilaosasto, jossa on pieni kuntosali. 

Breivik voi myös muun muassa katsoa televisiota tai pelata pelikonsolilla, ja hänellä on lemmikkinä kolme undulaattia.

Breivik sai terroriteoistaan 21 vuoden vankeusrangaistuksen. Sitä voidaan jatkaa, jos hänen katsotaan edelleen olevan vaaraksi yhteiskunnalle.

Päivitetty 15.2.2024 kello 18.16: Lisätty tuomioistuimen päätös.

Lue myös:

    Uusimmat