Maskipakko julkisissa poistui – HUSin Asko Järvinen kommentoi: "Edelleen itse suosittelen"

Maskipakko poistui VR:n ja HSL:n liikennevälineistä – tätä mieltä on infektioylilääkäri Asko Järvinen 8:13
Voiko rokotettu tartuttaa muita joukkoliikenteessä? Katso koko Asko Järvisen haastattelu.

Maskipakko poistui HSL:n ja VR:n kulkuvälineistä, mutta suositus on edelleen voimassa. Oliko muutos oikea-aikainen?

HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen ajattelee, että varsinaisen maskipakon poistuminen on loogista. Yhteiskuntaa avataan ja rokotekattavuus on kasvanut. 

– Periaatteessa vastuu omasta terveydestä on siirtynyt aika pitkälle kansalaiselle itselleen, Järvinen summaa tilanteen muuttumisen.

Järvisen mukaan maskin käyttö on kuitenkin edelleen suositeltavaa, etenkin silloin, jos samassa junassa tai bussissa on paljon muita ihmisiä.

– Edelleen itse suosittelen maskin käyttöä joukkoliikenteessä. Niin meille täysin rokotetuille kuin rokottamattomillekin, Järvinen sanoo ja muistuttaa, että rokottamaton voi suojata itseään koronatartunnalta käyttämällä maskia.

Rokotetut puolestaan voivat itse kantaa virusta tietämättään, joten maskin käytöllä he huomioivat muut. 

Järvisen mukaan riski saada korona joukkoliikenteessä on pieni, mutta tietysti se on mahdollista. Riski kasvaa, jos kyydissä ollaan pitkän aikaa ja lähellä istuu toinen henkilö. Silloin kasvomaski voi edelleen olla tarpeellinen joukkoliikenteessä. 

– Jos ympärillä on tilaa, maskista ei ole samanlaista hyötyä. Jos bussissa ollaan yksin tai toisessa päässä on joku, maski on enemmän tai vähemmän tarpeeton.

Lue myös:

    Uusimmat