Monet nuoret eivät kehtaa käyttää suojamaskeja tartuttajaleiman takia – THL-asiantuntija painokkaana: "Kenenkään ei pidä joutua sen vuoksi kiusatuksi"

1:10
Katso videolta koko haastattelu. Tuleeko sinun käyttää maskia?

MTV Uutisten läpikäymissä useissa sosiaalisen median palveluissa on käynyt ilmi, että monet nuoret eivät kehtaa käyttää suojamaskeja. Maskeja käyttäville naureskellaan, ja moni pelkää leimautuvansa koronan kantajaksi.

Monet nuoret eivät halua käyttää maskeja, koska pelkäävät tulevansa kiusatuiksi. Infektioepidemiologian johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta painottaa, ettei maskin käyttö ole mikään syy joutua kiusaamisen kohteeksi.

– Ei ole mitään syytä maskin käytön tai käyttämättömyyden perusteella diskriminoida ketään. Pitäisi hyväksyä ihmisten omat päätökset ja kenenkään ei pidä joutua sen vuoksi kiusatuksi.

Tulisiko maskia käyttää vai ei?

Moni ihminen on kevään aikana miettinyt sitä, tulisiko maskia käyttää vai ei. Suomen linjaukset ovat poikenneet paljon myös monien muiden maiden ohjeistuksista.

– Lähtökohta maskin käytössä on se, että henkilö, jolla itsellään on sairaus, pyrkii maskin käytöllä ehkäisemään sitä, ettei se tartu muille. 

– Toisinpäin on sitten ihan eri asia, että suojaako se henkilöitä, joilla ei ole mitään tautia. Siitä on melko vähän näyttöä. 

Sane muistuttaa myös, että on tärkeää erotella se, miten terveydenhuollossa toimitaan suojavarusteiden kanssa, ja mikä väestötasolla toimisi yleisessä käytössä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja